Община Добричка подготвя проект за експлоатацията на два язовира след пороите

Инвестиционният проект трябва да бъде готов до 26 септември

Община Добричка ще подготви проект за експлоатацията на язовирите "Смолница-1" и "Смолница-2" след поройните дъждове през това лято, съобщиха от кметската управа, съобщава БТА.
При обилните валежи в нощта срещу 20 юни нивото на водата в "Смолница-1" се повиши, образува се висока вълна, която предизвика пробив в средната част на язовирната стена. Водите изтекоха по естествено дере в "Смолница-2", който пое водното количество. Поради предаварийното състояние на язовира високата вълна премина над стената и обруши сухия откос на съоръжението, поясняват от общинската администрация.
Общината обяви обществена поръчка за изготвяне на доклад как да бъдат експлоатирани язовирите. След обследване експертите трябва да предложат дали "Смолница-1" да бъде ремонтиран, а "Смолница-2" да бъде изведен от експлоатация, или и двата язовира занапред да не бъдат експлоатирани.
Очаква се становище и за мост на река Батовска, по който са нанесени значителни щети при наводнението. Експертите трябва да обследват съоръжението и да посочат дали да бъде ремонтирано или да бъде изграден нов мост. Инвестиционният проект трябва да бъде готов до 26 септември.
Офертите на кандидатите да изпълнят обществената поръчка ще бъдат отворени утре в административната сграда на общината.