Вестниците в сряда, 27 август

Най-доброто от печата

27-08-2014, 08:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бедстващите в Мизия на протест, готвят се за бойкот на изборите


"Труд"
Бедстващите в Мизия излязоха на протест пред сградата на местната община тази сутрин. Зарекоха се, че ще протестират всеки ден, докато спешно не получат пари за ремонт и обявиха, че ще бойкотират изборите, съобщи bTV.
Те настояха за бърза реакция от страна на институциите, защото идва зима, а помощ за ремонт на потопените от наводнението домове така и не идва.


Фураж убива в зоопарка
"Стандарт"
Некачествен фураж е причина за смъртта на животните в столичната зоологическа градина. Това показват първоначалните данни на инспекторите, научи "Стандарт". Късно вчера бяха готови първите резултати от изследванията, но част от специалистите имат съмнения по отношение на причините за внезапната смърт на животните. Затова екипите на Агенцията за безопасност на храните и Столичната здравна инспекция ще направят повторни изследвания, преди да обявят окончателно резултатите.
Според основната версия фураж с лошо качество, който е бил неправилно съхраняван, е довел до растеж на мухъл и поява на микотоксини. Заради влагата това лято зърната са покълнали и така се е образувала идеална среда за развитие на болестотворни форми, които са произвели токсини, опасни за животните, обясниха ветеринари.


Дуел Борисов vs. Миков в София
"Монитор"
Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков ще кръстосат шпаги в предизборен дуел за 25 МИР София. Това стана окончателно ясно вчера след представянето на всички 31 гербери, които ще застанат начело на листите за вота на 5 октомври. Ключово при определянето им е било да сезаложи на всеотдайни професионалисти които могат да оправдаят доверието на избирателите.
В битката за депутатските места партията на Борисов ще извади каре водачи, които ще оглавят по две листи. В тежката артилерия са лидерът на ГЕРБ, заместникът му Цветан Цветанов, ексминистрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски.


Съдът запорира имущество на Цветан Василев
"Дума"
Софийският градски съд е запорирал имущество на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, съобщиха от прокуратурата вчера. Възбрани и запор са наложени и върху имуществото на още седем от обвиняемите за източването на КТБ Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.
Запорът е поискан от държавното обвинение, съвместно с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.
От съобщението на прокуратурата стана ясно, че Василев е обявен и за международно издирване във всичките 190 държави - членки на Интерпол. В него се уточнява, че Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че същият пребивава на територията на Австрия.
 

Рекламни трикове ни удрят в джоба с last minute за море
"Новинар"
„Промоциите” в последната минута излизат по-скъпо от стандартна резервация
Рекламни трикове за евтино море в последната минута ни удрят в джоба с нереално скъпи предложения. В много от случаите обявите за „промоции” при записване в последния момент се оказват по-скъпи от стандартните предложения, обявени по-рано, установи проверка на „Новинар”. Най-чести са предложенията за „евтини” резервации в последната минута в курортите Свети Влас, Елените, Слънчев бряг, Созопол, Св. св. Константин и Елена. В някои от случаите промоциите са минимални и офертата last minute се различава с 1-2 лв. от първоначално обявената цена за целия престой.
Почивките в хотели с еднакви звезди в Св. св. Константин и Елена на база all inclusive например са стрували 38 лв. на човек на ден, ако сме запазили стая в началото на сезона, а в „топгорещите” оферти за резервация в последната минута са 37 лв.
В Приморско масово първоначалните оферти не се различават от сегашните. В други случаи запазването по-рано излиза двойно по-евтино отколкото в последната минута за едни и същи условия. В момента има популярни last minute оферти за Царево за 470 лв. за 5 дни на човек. В цената влизат храна и напитки на корем с туристическа застраховка. Обикновените резервации, направени преди месец при същите условия в хотели в курорта, са стрували 240 лв. за същия престой.
И все пак, ако искате да резервирате почивка в последната минута, сравнете цените на един и същи хотел в горещата оферта на туроператора и на сайта на самия хотел. В някои от случаите наистина има намаления до 20%, тъй като хотелиерите имат да запълват стаи. Имайте предвид обаче, че понякога ранното записване ви дава право на 1 или 2 безплатни нощувки, а това в последния момент - не, уточниха туроператори.


Линейка те кара в болницата, връщаш се с такси
"Новинар"
Шефът на Спешната помощ Гелев връща старите разпоредби
Линейки ще ни карат до болниците, но санитарите няма да ни изчакват и ако не ни приемат за лечение, ще се връщаме с такси или с градския транспорт. Това става ясно от заповед на шефа на Центъра за спешна помощ за София – град д-р Георги Гелев, който отмени разпореждането на временно изпълняващия длъжността д-р Александър Златанов линейките да изчакват и да извозват хората до домовете им, ако им откажат хоспитализация.
Такава практика пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Нямаме достатъчно коли и екипи, за да се занимаване само с транспортиране, заяви той по програма „Хоризонт” на БНР. Това беше решение на д-р Златанов, което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено, посочи той.
Д-р Георги Гелев разясни, че по време на болничните му бившият здравен министър Таня Андреева е искала да го освободи от длъжност заради инцидента с починалата фотографка, но той не е получил заповед за уволнение.
Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след четири месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат, че сме взимали, каза още д-р Георги Гелев.


Христосков: Няма да има увеличение на вноската за пенсия с 8%
"Труд"
Един милион души ще са по-високи минимални осигурителни прагове от догодина.
Социалният министър уверява, че вноската за пенсия няма се увеличи с 8%. Коментарът на Йордан Христосков идва на фона на сметките на Националния осигурителен институт, че за да бъде спасено общественото осигуряване, вноската неизбежно трябва да се вдигне, съобщи Нова ТВ.
Един милион души ще са по-високи минимални осигурителни прагове от догодина. Работодатели и синдикати се договориха минималните осигурителни доходи да се увеличат минимум с 4,2%. Най-голямо е увеличението в секторите "Производство на електрически съоръжения" и "Въздушен транспорт".
С под 1 на сто ще нараснат минималните осигуровки в строителството, енергетиката, хранително-вкусовата и пивоварната индустрия.
Договорки има обаче в по-малко от половината браншове. За това се очаква в сряда социалният министър административно да увеличи някои от осигурителните прагове.