Безпрецедентен брой медицински служители заразени с ебола

Повече от 120 са починали

Големият брой здравни работници, заразени с ебола в Западна Африка, е безпрецедентен и възпрепятства усилията за справяне с епидемията, информира ДПА, цитирана от БТА.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), над 240 здравни работници са се разболели от ебола в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, докато са лекували пациенти, а повече от 120 са починали.

Според организацията причините за високото ниво на заразяване сред медицинския персонал са липсата на оборудване, например ръкавици и маски за лицето, и неподходящо боравене с него. Други проблеми са острият недостиг на медицински персонал, както и обстоятелството, че здравните специалисти работят повече часове, отколкото се смята за безопасно. Служителите, които са изтощени, например, са по-склонни да правят грешки, предупреждават от СЗО.

Другият проблем, който организацията изтъква е, че големият брой смъртни случаи сред здравните работници затруднява усилията за овладяване на епидемията.

Междувременно, Африканският съюз започна спешна инициатива за набиране на допълнителни здравни работници от своите страни членки.