Програмата за жилищно обновяване дава уникален шанс на собствениците

Ще направим необходимото, програмата да приключи успешно, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

Програмата за енергийно обновяване на жилищните домове дава уникален шанс на собствениците и няма никаква причина това да бъде един от рисковите проекти, финансирани с европейски средства. Това е мнението на вицепремиера и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, изразено  на среща с Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради, одобрени за участие в проекта „Енергийно обновяване на българските домове“.

Вицепремиерът подчерта, че изпълнението на програмата през последната година е забавено необосновано и очерта като основна причина за това липсата на диалог, прозрачност и информация. Това демотивира много от гражданите да кандидатстват със свои проекти за енергийно обновяване, илюстрира ситуацията Екатерина Захариева. Тя припомни, че като служебен вицепремиер и министър на регионалното развитие преди година е успяла да осигури 75% европейски грант, както и да създаде фонд, който да покрие 100% от разходите на социално слаби собственици на жилища, което е довело до голям интерес от страна на гражданите към програмата. Година по-късно обаче няма напредък по процедурите и в момента тепърва предстои изборът на проектант, строител и надзор. Захариева бе категорична, че екипът на МРР под нейно ръководство ще положи всички усилия програмата да приключи успешно.

Вече са факт мерки за ускоряване на процеса, стана ясно по време на срещата. Очаква се до 10 септември да приключи процедурата за избор на проектант и надзор на проекта, а до 20 септември трябва да бъдат избрани фирми – изпълнители на строителните работи.
Към днешна дата са подадени над 380 заявления от собственици на жилищни сгради.  Между МРР и собствениците са сключени 52 споразумения, по които сградите са готови за проектиране и извършване на СМР.

„Тази програма е изключително важна, защото енергийната ефективност е приоритет на ЕС“, подчерта г-жа Захариева, уверявайки присъстващите, че през следващия програмен период средствата за енергийно обновяване ще бъдат повече в сравнение със сегашните 50 млн. лева.  
По отношение на блокираните средства за саниране в Корпоративна търговска банка, вицепремиерът увери собствениците, че техните доверителни сметки са защитени и няма да бъдат изгубени. Що се отнася до 13-те млн. лв. за нисколихвено кредитиране, които също са депозирани в КТБ, решение ще се търси в посока интерес на други търговски банки, които да кредитират собствениците при изгодни условия. През следващата седмица предстоят разговори на Екатерина Захариева с тях. 

От страна на Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради бе изразена благодарност към вицепремиера Екатерина Захариева за отношението към проекта и дадения ясен знак за ускоряване на процедурите. Представителите настояха за възстановяване на нормалния диалог и поставяне на ясни графици и  срокове за дейностите, които предстоят.