Русенец приземи самолет без двигател

Кап. Симеон Петров поставя основите на българската авиация

Русенец е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. Това е роденият през 1888 година в дунавския град кап. Симеон Петров. Той е и първият български пилот, който на днешната дата прави първия полет в небето на България, и поставя основите на българската авиация.

Подобаващо място му е отредено в подредена в Регионалния исторически музей в родния му град изложба под надслов "Бойната слава на Русе". В нея посетителите могат да видят 250 експоната, разказващи за бойната слава на Русе и за различните видове войски, за страданията на русенци от бомбардировките от войната, както и за пристигането на немската армия и на Червената армии в Русе.

Изложбата съдържа още лични вещи, снимки, документи, които илюстрират Русе и войните.

Интерес предизвикват и немски трофеен мотоциклет, който е бил в движение до края на 90-те години на миналия век, най-старото оръжие използвано оръжие – пушките „Крънка“, от 60-те години на ХIX век.

В експозицията може да се види и лично оръжие на някои от известните военни личности – като полковник Иван Петров, който загива по време на Първата световна война. Интересен експонат е и тръбата на майор Атанас Узунов – защитникът на Видинската крепост и др.