84 муфлона и елен лопатар са умрели в Кърджалийско

Причината вероятно е „син език“, предаден на животните чрез комари

Намерихме доста умрели животни на територията на Държавните ловни стопанство "Женда" и "Болярци". Това каза инж. Радослав Боев, директор на ДЛС "Женда", Кърджали, предаде Радио „Фокус“. До момента сме открили 85 животни - муфлони и един елен лопатар. Най-вероятната причина за смъртта им е болестта "син език". По първи признаци, установени от лекарите, които дойдоха в района и взеха пробите от животните се смята, че причината е именно "син език". Заразата на дивите животни е станала чрез ухапване от комари.

Пробите са изпратени за изследване в София, а труповете на умрелите животни са изпратени в екарисажа във Варна. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на болестта. Пръскаме с репеленти за комари по хранилищата и местата за почивка на животните. Трябва да се води или авиоборба, или да се ползват ваксини, каза също Боев.

Той уточни, че ако се разреши използването на ваксини, те трябва да се прилагат перорално, да се дават чрез фуражите, защото инжектирането на дивите животни е трудно. Общият запас на муфлони в стопанството е около 400.

През последните дни наблюдаваме спиране на процеса на смъртност при животните, дано да спре, каза също Боев. Той допълни, че всеки ден комисии обхождат стопанството, за да установят дали има други смъртни случаи на диви животни, уточни директорът на ДЛС "Женда".