Първолаци, до 21 ч. да сте в леглата!

Това гласи една от препоръките в новия наръчник за родители на първолаци

Първокласниците да лягат не по-късно от 21 ч., за да могат да се наспиват добре, което е много важно за нормалния растеж на децата. Такава препоръка ще фигурира вече в специално разработения наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на новата учебна година през септември.

Помагалото е изготвено от Асоциация „Родители" и от образователното министерство, съобщи в. "Монитор".

„Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира пред изданието председателката на Асоциация „Родители" Цвета Брестничка.

35 000 наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици. За целта обаче майки и татковци трябва да заявят желание да получат помагалото. Заявката се изпраща по имейл до Асоциация „Родители".

Една от препоръките, включени във въпросния наръчник, засяга оптималната тежест на ученическата раница. При едно неразумно подреждане школските чанти могат да стигнат и до 10 кг. Според препоръките на здравните експерти, обаче, ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така например раницата на едно дете с тегло около 25 кг не трябва да е повече от 3-4 кг. В много училища обаче вече има осигурени втори комплекти учебници и шкафчета, където децата да оставят помагалата си, вместо всеки ден да ги мъкнат на гърба си като костенурки. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.