Лиляна Павлова: Януари е възможно да се окажем в ликвидна криза

Вече сме минали под минималния резерв от 4,5 млрд. лв.

„Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система. Ние теоретично може да направим дълга и 50 млрд. лв”.
Това заяви в студиото на „Здравей, България” Лиляна Павлова от ПП ГЕРБ по повод изказването на Бойко Борисов за това, че е нужно спешно да се вземе заем от 6 млрд. лв.
По думите й в тези 8 милиарда резерв „над 5 млрд.лв. от тях са дългове, заеми, които са взети. 1,2 млрд. лв. са дадени в една банка, за да бъде стабилизирана. Това фискалев резерв ли е?”, попита Лиляна Павлова.
Тя прогнозира, че тези пари няма да могат да бъдат възстановени в през ноември и това ще доведе до нов дълг. Според нея страната ни вече минала под минималния фискален резерв от 4,5 млрд. лв. като в тези средства не са включени недостига в системата на здравеопазването, както и в социалната система.
„Пенсионната система също е под риск. Недостигът в системата на отбраната и МВР, които няма да могат да изплащат заплати. Голяма част от министерства и агенции ще трябва да спрат да функционират най-вероятно ноември, ако няма актуализация”, прогнозира Павлова.
Според нея заемът ще трябва да се изегли, независимо дали ГЕРБ ще управлява след изборите или някоя друга партия и коалиция.
„Ситуацията не е просто, че трябва да спрем няколко инфраструктурни проекта. Те така или иначе трябва да спрат. Голяма част от тях са спрени заради спрените еврофондове. Проблемът е, че януари можем да се окажем в ликвидна криза в държавата – тогава, когато няма да има пари за пенсии, социални, майчински, образованието да блокира”, смята Лиляна Павлова.
„Трябва да има промяна в ръководството на БНБ. Вероятно ще трябва да се видим закона какви са необходимите промени. Радвам се, че вече в позиции да имаме и надзора на Европейската централна банка, защото очевидно сами не можем да се справим. За съжаление в нашата държава контрола куца”, констатира Лиляна Павлова.