Вицепремиерът Екатерина Захариева оглавява Енергийния борд

Една от задачите на борда ще бъде да направи анализ на причините за нестабилността на енергийната система

Вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева ще оглави енергийния борд, който ще трябва да помогне за разрешаване на проблемите в сектора, съобщи „Капитал“.
Бордът ще работи като консултативен съвет към правителството и ще включва представители на всички държавни институции, компании в бранша, бизнес и потребителски организации и синдикати. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на енергиен борд. Мнения по него се приемат до 8 септември.
Проектът трябва да бъде одобрен от Министерски съвет и публикуван в „Държавен вестник“, преди да влезе в сила.

Енергийният борд ще бъде постоянно действащ консултативен орган към Министерски съвет (МС). Административно и технически ще се обслужва от дирекция "Икономическа и социална политика", но според доклада към проекта това няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху бюджета. Една от задачите на борда ще бъде да направи анализ на състоянието на сектора и на причините за нестабилността на енергийната система. Той ще може да предлага общи насоки за управление на енергетиката и да дава становища за мерките, които предприемат държавните органи, както и за предлаганите стратегии в сектора.

Важна функция ще бъде и това, че съветът ще може да предлага мерки за решаване на конкретни проблеми и да прави предложения за промени в нормативната уредба. Бордът ще се отчита пред правителството всяка година.