Не стигат парите за провеждането на изборите в чужбина

В 300 секции в 5 избирателни района ще бъде организирано експерименталното гласуване с машини

Отпуснатите от правителството 1,2 млн. лв. за провеждането на предсрочните избори зад граница се оказаха недостатъчни.
Амбицията на Министерство на външните работи е да се организират между 350 и 400 секции в чужбина. Това е с 240% повече от секциите на евроизборите, които бяха 167. Сумата тогава пък бе 710 хил. лв., което означава, че парите за тези избори са увеличени само със 180%, обясни главният секретар на МВнР Веселин Вълчев.
Предвиждането за 400 секции се прави върху минималния брой от 293, който е спуснат от ЦИК. В този списък са секции, в които на последните пет вота са гласували поне 100 българи зад граница.

За тези избори значително са облекчени условията за откриване на секция в чужбина. Нужни са 20 заявления за градове, в които имаме посолства, и 40 в тези без наше представителство. На миналите парламентарни избори изискването бе за поне 100 души, предварително заявили, че ще гласуват на дадено място в чужбина.
Българите зад граница може да подават заявленията си за гласуване през интернет страниците на ЦИК и МВнР, припомни зам.-министър Катя Тодорова, която ръководи работната група за вота в чужбина. На база на тези заявления на 13 септември ще бъде определен крайният списък със секциите.

В 300 секции в 5 избирателни района ще бъде организирано експерименталното гласуване с машини, реши вчера ЦИК. Комисията промени първоначалното си решение за 500 секции, след като се оказа, че не стигат отпуснатите от правителството пари. За машинен вот в 500 секции щяха да са нужни 850 хил. лв., а служебният кабинет отпусна само 360 хил. лв.