Ето така се прави!

Президентът на Литва врътна кранчето на „Газпром“

Литва сключи споразумение с норвежката компания Statoil, което няма да позволи повече на руския концерн „Газпром“ да диктува условията за доставки на гориво. Това заяви президентът на Литва Даля Грибаускайте, предаде руското издание „Инфорезист“, позовавайки се на BNS.
Подписаният на 21 август договор Грибаускайте определи като резултат от успешното стратегическсо партньорство на Литва със стрнаните от Севера.

Дългосрочният договор за доставки на втечнен природен газ ще гарантира работа на терминала за горивото, възможност Литва да получи газ от международните пазари, а също така и безопасност на доставките“, посочи президентът на Литва.

Най-накрая Литва сама ще решава откъде да купува газ, а досегашният монополист повече няма да ни диктува цени, добави Грибаускайте.

Според подписания договор норвежката компания Statoil в продължение на пет години от 2015-та ще доставя по 540 млн. кубични метра газ годишно за бъдещия терминал за втечнен природен гад в Клайпеде. Това е една пета от внасения миналата година в Литва газ. Досега Литва купуваше газ единствено от руския „Газпром“.