Япония откри лек за ебола

Разработи експериментален препарат срещу вируса

Япония обяви, че e разработила разполага лекарство за борба с ебола, предаде Франс прес. Страната е готова да предложи експерименталния препарат, ако Световната здравна организация (СЗО) го изиска. Той е разработван в лаборатория и според създателите му е в състояние да бори вируса, предизвикал най-смъртоносната епидемия, засегнала четири страни от Западна Африка.

Лекарството, наречено "фавипиравир", е пуснато на пазара под наименованието "Авигар" от фармацевтичната компания "Тойама Кемикъл". Оттам заявиха, че разполагат със запаси, достатъчни за над 20 000 души. Според тях приемът на лекарството под формата на хапчета може да улесни лечението в райони с ограничена медицинска инфраструктура.

"Ако има искане от страна на СЗО, страната ни е готова да предложи неодобрено лекарство. Още преди да се вземе решение от организацията, в случаи на извънредни ситуации, ние сме готови да отвърнем на отделни искания, които отговарят на определени критерии", заяви ген.-секретар на японското правителство – Йошихиде Суга, пише БТА.

За момента не съществува нито една ваксина или антивирусен препарат срещу ебола. Заради разрастващата се епидемия, която е най-сериозната от откриването на този вирус преди 40 години, международната медицинска общност одобри в средата на юли използването на експериментални лекарства.