Строителите и шивачките най-често се жалват заради жегите

Много работодатели не се съобразяват с предписанията на Инспекцията по труда

Най-много оплаквания от летните жеги идват от работници по строежите и в шивашки предприятия, съобщи Нова телевизия. Въпреки това, много хора не смеят да подават сигнали поради страх от уволнение или наказание. Затова и едва около 15 сигнала за цялата страна са получени във всички 28 областни дирекции на Инспекцията по труда за полагане на труд при високи температури.

При работа на закрито допустимата температура е до 26 градуса за тежък труд и до 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа, но при определени условия е позволено да се работи и до 31 градуса.

Проблемът е, че при работа на открито, най-често в строителството, повечето работодатели не се съобразяват с подобни предписания – като например за въвеждане на плаващо работно време и повече почивки.

По време на проверките на Инспекцията по труда, обаче, са установени и някои добри практики. Има работодатели в строителството, например, които осигуряват климатизирани фургони за работниците си, а работодател в Ямбол пък дори е осигурил медицинско лице и автомобил, който да се използва при нужда.