Магнитите за хладилник убиват сърцето

Сувенирите вадят пейсмейкъра от ритъм

Магнитите, с които облепяме хладилниците след всяка екскурзия, вредят сериозно на здравето и най вече на сърцето. Хората с електронни апаратчета усещат смущения, когато се доближат до хладилника. На здрав човек декоративните магнити не оказват влияние, но тези с пейсмейкъри веднага усещат смущения в пулса, пише "Всеки ден". Същото важи и за някои видове бижута, декорации по дрехите, закопчалки за чанти и други залепващи се за метал джаджи.

 Пейсмейкърът е електронно устройство с батерия, което се имплантира в сърцето и подава импулс колко удара в минута да направи жизненоважният орган. И като всеки уред, който работи с ток, може да има смущения при приближаването на магнит. Интересното е, че електронните стимулатори не се разстройват от старите железни магнити, а от новите, с които се правят картинките за хладилника. Те са по-силни и по-евтини за производство. Поради това често се вграждат и в компютърните твърди дискове, слушалки, високоговорители, а също така и в играчки, бижута и дори дрехи.

 Специалистите предупреждават, че е достатъчно да бъдете отдалечени на 3 сантиметра от магнита, за да се дестабилизират устройствата, които поддържат живота на сърдечноболните. А когато се съберат 20-30 такива пластинки на едно място, действието им се увеличава многократно.

 Швейцарските изследователи от Университетската болница в Цюрих тествали магнитчетата при 70 пациенти, които имат пейсмейкъри. Тези от 8 грама им пречели, когато ги доближат до сърцето. Когато хората се отдалечавали от магнитите, техните устройства се връщали да работят в нормален ритъм. Най-голямата опасност за тези хора е, ако на дрехите си поставят значка, която съдържа този вид магнит. Хората се чувстват зле, без да си дават сметка, че аксесоарът им пречи на сърдечната дейност.

 Продължителното излагане наистина може да струва човешки живот, предупреждават лекарите. За да предпазим себе си или близките си, е добре да внимаваме какви декорации слагаме по себе си и да разчистим вратата на хладилника от картинките.