Вестниците в понеделник, 25 август

Най-доброто от печата

25-08-2014, 07:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пострадали в Мизия не говорят дори със съседи, имат нужда от психолози


„24 часа"
Пострадалите от потопа в Мизия с полуразрушени къщи са се затворили в себе си, дори не говорят със съседи - всеки отчаяно изживява трагедията. Нужни са им психолози и квалифицирана помощ.
Това казват участвалите в мисията в Ирак Николай Томов от Монтана и Валери Рангелов от Бургас, сега доброволци в Мизия. Те отказват да застанат пред фотообектива, искат да помагат, не да се показват.
Разбрали са, че за повечето от местните да се изселят е почти равносилно на смърт. Въпреки че водата се е отдръпнала, хората изпитват постоянен страх, че апоколипсисът може да се повтори, ако прелее някой от язовирите.


Червени по места бесни на централата
„Труд"
Вътрешнопартийните дразги, които тресат БСП заради подредбата на депутатските листи, са на път да променят акцента на предизборната кампания на левицата.
Вместо да се обединят в агитация за победата на партията някои от социалситите, които ще останат на задни места в кандидатските списъци, тайно се готвят да призовават за преференциален вот, който да ги прати в парламента. Това признаха пред "Труд" от ръководството на столетницата.


Бебетата с  1000 повече
„Стандарт"
Хиляда бебета повече са се родили у нас досега в сравнение с миналата година. 40 799 новородени са проплакали досега срещу 39 489 през 2013 г. Въпреки че сме далече от бейби бум, цифрите дават някакъв оптимизъм за увеличаване на раждаемостта. Традиционно най-много бебета са проплакали в София (9953), Пловдив (4531), Варна (3053) и Бургас (2260). Сливен обаче засега отнема петото място на Стара Загора за разлика от миналата година. През тази в града на липите са проплакали 1964 бебета срещу 2046 в Сливен. Разместване има и на опашката. Както обикновено най-малко бебета са се родили във Видин (330) и Разград (339). Перник обаче е изпреварил Смолян с 405 малчугани срещу 389.


Тотална чистка на Женския пазар
„Монитор"
Тотална чистка е направена на Женския пазар, който ще отвори на 1 септември. Зарзаватите и сергиите с гащи и вехториите отстъпиха място на 90 нови и модерни павилиона,  които са разположени в кокетни къщички. В обновената част ­ между улиците „Св. св. Кирил и Методий" и „Екзарх Йосиф", няма да се продават и краставици и домати. Те ще се предлагат само в старата част на тържището. В къщичките ще има млечни продукти и месо на български производители. Аптека, шивачи, обущари, ключари, часовникари, парфюмерия, стъкларски, църковен магазин и фотоателие. В една от сградите ще са занаятчийските магазини, пункт за плащане на битови сметки, химическо чистене и зоомагазин.


ЦИК и правителството влязоха в спор за машинното гласуване
„Сега"
Въпросът в колко избирателни секции ще се гласува с машини на предстоящите парламентарни избори ще се решава на специална среща между Централната избирателна комисия (ЦИК) и премиера Георги Близнашки. На заседанието си в петък членовете на органа решиха да поканят шефа на служебното правителство да обсъди с тях нерешените проблеми около експерименталния вот в удобно за него време.
Миналия вторник стана ясно, че кабинетът не може да подсигури финансово решението на ЦИК за 500 секции с автомати и се примоли на изборната администрация да намали броя им наполовина. Алтернативата е да се орежат други разходи от финансовия план на изборите. В него сега са предвидени около 360 хил. лв. за машинно гласуване, които ще стигнат за около 200 устройства. Докато не се постигне съгласие за броя на секциите, Министерският съвет не може да обяви обществена поръчка за наемане или закупуване на автомати за вота.


Над 1 млн. българи страдат от депресия
„Дума"
Над 1 милион души в България, или около 15 на сто от населението, страдат от от депресия или състояние, близко до нея. Това обобщи Анна Караманова, която участва в проекта  ifightdepression.com. Това е интернет сайт, в който всеки от нас може да си направи тест за това дали страда от депресия, както и да получи съвети от специалист. Сайтът вече има и секция на български език.
До края на месеца предстоят обучения на специалистите, като след това всеки ще може да получи парола и да преминава през онлайн терапия. Възможността за анонимност при интернет ресурсите е една от причините, поради която хората биха се обърнали към тях, смята Караманова. Тя уточни, че често хората не търсят помощ при такива психични проблеми. Това най-вече е свързано със стигмата, която носи психичното заболяване, това негативно отношение, което автоматично се поражда във всички околни хора, когато разберат, че някой има психични проблеми, включително и на работното място.


Най-субсидираните животновъди
„Капитал дейли"
110 млн. лв. е общата сума на субсидиите за животновъдите за последната кампания. Пари за тях се отпускат от държавата през последните пет години.
От трите земеделски сектора с най-големи помощи от държавата и ЕС - зърнопроизводството, тютюна и отглеждането на животни, последният бранш е с най-ниски субсидии и концентрация. Топ 20 на получилите най-големи държавни помощи животновъди показва, че дружествата са получили 6 млн. лв., или 5.5% от отпуснатите за сектора 110 млн. лв.
Поглед над фирмите показва, че най-много представители има от Пловдивския и Добружданския регион, повечето производители отглеждат крави, а не овце, и отчитаните печалби са ниски. Но има и един странен факт - много от компаниите имат връзки с ДПС. Това показва справката по Закона за достъп до обществена информация за 20-те компании, които за последния сезон са получили най-големи суми от бюджета по програмата за животновъдство.