Лекарите по морето изплакаха: Лекуваме чужденците безплатно!


Застрахователните компании режат поголовно раздутите сметки за лечение на туристите. Сезонните лекари в Слънчев бряг и другите морски курорти наддадоха свиреп вой. Медиците проплакаха, че масово лекуват чужденците без пари.

Причината била, че застрахователните компании масово отказвали да изплащат сумите за лечение. Те не признавали надписаните сметки по фактури и мотивирали отказът си, че цените са прекалено високи.
В повечето поликлиники в Слънчев бряг първичният преглед за чужденци и предписването на рецепта струват от 30 до 50 евро. Рядко някои медицински кабинети предлагат същата услуга за 25 евро. За българи цената е 20-30 лв. Поставянето на инжекция е 5 лв за българи и 10 лв за чужденци. Същите са цените и за измерване на кръвно налягане. Ако се наложи поставяне на система и вливане, цената е 70 лв за чужди граждани и 35 лв за българи.
Средно по 60 евро струва пакетът за лечение на гастрит или ентероколит, като в цената не са включени медикаментите. Ако пациентът е с фрактура и се наложи гипсиране, то средната тарифа за услугата е 130 евро. Цената може да падне и двойно, в зависимост къде е травмата и колко е сериозна. За рентген, преглед и други манипулации се плаща отделно. При тези тарифи, счупена ръка след пиянски запой в дискотека може да излезе 300 евро.
“Само измислици се пишат за цените на медицинските услуги в курортите. Истината е, че чуждите туристи не плащат нищо на ръка, защото си имат медицински застраховки. Когато има нужда от медицинска помощ, пациентът идва, ние го лекуваме, а след това разноските се покриват от застрахователя. Различните компании имат различни тарифи. Основен проблем е, че застрахователите вече започнаха много ни режат парите. А за този проблем никой не пише. Лекували сме например фрактура, а след това от компанията казват: “Този пациент е бил пиян и няма да платим, защото сам си е виновен", оправдават се докторите в Слънчев бряг.