65 деца, 429 пенсионери и 52 инвалиди бедстват в Мизия

Последните данни на двете комисии са стряскащи

Едва 125 здрави къщи са останали след потопа в Мизия. Това стана ясно след проверката на комисията от архитекти и строителни инженери доброволци, които оценяваха степента на годност за живеене в потопеното градче, съобщава в-к Преса.
По груби изчисления, направени след паралелен обход на кризисния щаб в засегнатите райони, пораженията от водната стихия надхвърлят 35 милиона лева. Числото не включва унищожени покъщнина, животни и селскостопанска продукция.
Последните данни на двете комисии са стряскащи. От 1100 къщи в общинския център Мизия и Крушовица - селото, което първо пое приливната вълна, пострадали са 667. Срутилите се сгради под напора на стихията са 27, а предстоящите за събаряне са 92. От основен ремонт се нуждаят 302 къщи. Така излиза, че годни за живеене, но след текущ ремонт, почистване и дезинфекция, са едва 125. Към момента не е ясно какво е състоянието на сградите в 16 недостъпни поради водата имота и в 22, чиито собственици още не са се завърнали след евакуацията.
Останалите без покрив мизийци по последни данни са 1337. Малка част от тях ще бъдат настанени в бъдещото фургонно селище, а другите - на вторите и трети етажи в две неизползваеми общински общежития. Сред бедстващите са семейства с общо 165 деца, 429 пенсионери и 52 инвалиди. Местните хора чакат назначаването на комисиите за оценка на щетите и да започне изпращането на компенсации. В Мизия няма лицензирани оценители и затова от кметството са поискали помощ от Националното сдружение на общините.
Назначената от прокуратурата проверка за причините за водното бедствие два пъти вече удължава сроковете си за обследване. Според изтекла неофициална информация от проверяващите има два рискови водоема, намиращи се до борованското село Малорад - "Езерска падина" (с площ 145 дка) и "Гарвански геран" (83 дка). Първият е с неизправен изпускател, а вторият - с нарушена цялост на язовирната стена, която е от земно-насипен тип.
"Община Борован няма финансов ресурс да се справи сама и затова сме внесли апликационни форми до комисията по бедствия и аварии. Нужни са около 5 350 000 лева", казаха вчера от местната администрация.
Констатацията за лошото състояние на двата водоема обаче не доказва засега, че именно те са причинили апокалипсиса в Мизия, държат да се отбележи проверяващите обвинители и експерти.