Вестниците в неделя, 24 август

Най-доброто от печата

24-08-2014, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кличко с ембарго за нашите медии


"Стандарт"
Украинецът мотае Кобрата за програмата в Хамбург
Мениджърската агенция на Владимир Кличко К2, която организира двубоя с Кубрат Пулев, наложи ембарго на медиите в България. Най-безцеремонно компанията отказа масово акредитации на нашите журналисти. По информация на "Стандарт" единствено Нова телевизия, която има права да излъчи двубоя за световната титла по бокс в тежка категория за професионалисти, е получила зелена светлина.
От К2 не са уважили молбите на нито едно родно издание под предлог, че местата са ограничени поради огромния интерес. Това е поредната гавра на агенцията, след като даде само два билета на Пулев. В поредица интервюта нашето момче спомена, че дори и на него организаторите не отпускат пропуски. Кубрат бе бесен от отношението, защото според правилата има право на 10% от пуснатите в продажба билети, нещо, което Кличко е пренебрегнал.
Украинецът взима всички мерки да ограничи всякакво българско присъствие на сблъсъка си с Кобрата на 6 септември в Хамбург и да остави двубоя на тъмно. Влад се възползва от всякакви възможност за удари под кръста. След отказа да се подложи на допинг тестове унизителното му отношения към Пулев продължава. Щабът на Кобрата е държан в непрекъснато напрежение, като хората на Кличко бавят всякаква информация за датите и часовете на пресконференциите и откритите тренировки. Това явно ще принуди екипа на Пулев "Зауерланд" да отпътува преждевременно от Берлин за Хамбург.


Разградско село остана под вода
"24 часа"
Разградското село Камено остана под вода. Изсипалият се вчера следобед проливен дъжд потопи къщи и дворове. Най-сериозни са пораженията в домовете на хората в ниската част на селището. С вода и тиня са пълни летни кухни, приземни етажи и мазета.
Наводнението погълна покъщнината, унищожи реколтата в дворовете, погуби и много домашни животни. Бедствието започна с порой, какъвто не помнят даже и най-възрастните.
Стихията е ударила най-тежко живеещите на малка улица, която по ирония на съдбата носи оптимистичното име „Надежда”, но пък е на най-ниското място в селото. Заради наводнението пътят Разград-Кубрат вчера остана затворен за близо час. В Каменово коментираха, че проблемите идват от канала, който пресича селото.
В Каменово се оплакват, че въпреки многобройните сигнали, досега нито местното кметство, нито община Кубрат са предприели мерки за почистването на опасното съоръжение. Хората се надяват все пак гласът им да бъде чут и проблемът решен, преди да се е случила по-голяма трагедия.


Река Топчийска преля и наводни мазетата на пет къщи в село Каменово
"Труд"
Проливният дъжд, паднал в североизточната част на страната по-рано през деня, е причината за повишаване на нивото на река Топчийска, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Придошлите води са наводнили мазетата на пет къщи в село Каменово, област Разград. На място са разположени пожарни екипи, които отводняват засегнатите постройки. Към момента няма опасност за хората в населеното място и не се налага евакуация и извършването на други спасителни действия.
Придошлата вода затвори за около час участък от пътя между Разград и Кубрат. В момента преминаването от там е възстановено.


Царят ще обжалва Царска Бистрица
"24 часа"
Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер.
Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление, заявяват още от кабинета на му. Обжалването пред по-висша инстанция ще бъде направено в срок. Според постановлението на окръжните магистрати семейството на Сакскобургготски трябва да върне резиденцията. Също така те ще трябва да платят близо 400 000 лв., ако съдебното решение влезе в сила.


Царят си иска Царска Бистрица
"Труд"
Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер.
Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление, заявяват още от кабинета на му. Обжалването пред по-висша инстанция ще бъде направено в срок. Според постановлението на окръжните магистрати семейството на Сакскобургготски трябва да върне резиденцията. Също така те ще трябва да платят близо 400 000 лв., ако съдебното решение влезе в сила.
Сумата се образува като обезщетение от по 140 742 лева от всеки един от двамата и 80 000 лева лихви за това, че са ползвали имота без основание в продължение на 5 години. В парите влиза и заплащането на разноските по делото. Магистратите са решили, че Царя и сестра му са били добросъвестни ползватели на имота. Те са изхарчили за ремонти и изографисване на параклиса "Свети Иван Рилски" 168 000 лв. Двамата обаче са получавали приходи от входни билети за "Царска Бистрица" и добив на дървесина от парка.


Цветан Василев излязъл от надзора на БТК
"Труд"
Банкерът Цветан Василев, който е обвинен за източването на затворената КТБ, е излязъл от Надзорния съвет на БТК по свое желание. Мястото му е заето от адвоката Владимир Пенков.
Решението за това е взето от едноличния собственик на капитала на 31 юли.
На 28 юли прокуратурата обвини Василев в длъжностно присвояване в особено големи размери и го обяви за издирване, но официално съобщи това чак на 12 август.


На Шипка се качиха стотици българи, запалиха Вечния огън
"Труд"
Със заупокойна Света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве в Храм – паметник „Рождество Христово” в Шипка и в Соколския манастир започнаха честванията по повод 137-та година от Шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата, съобщи „Фокус”.
На Шипка бе запален Вечният огън. Преди да пламне огънят бе осветен в криптата на Паметника от Н.В. Старозагорския митрополит Галактион. Инициативата за това е на наскоро създаденото в Габрово сдружение на индустриалците и работодателите. Изработването на монумента е дело на габровския художник Адриан Новаков. Пак по инициатива на Сдружението върхът е оборудван със специални озвучителни системи и на всеки кръгъл час ежедневно ще звучат стихове за епопеята на Шипка и патриотична музика, която ще се чува в целия регион, бе съобщено по време на тържествата на Шипка.


Синодът отлага събора
"Стандарт"
Светият синод на Българската православна църква отложи събора си за есента на 2015 г. Събирането е много важно, защото е висшият законодателен орган в православието. То трябваше да се състои тази година.
Идеята беше на него да се направят промени в църквата. Най-щекотлив е въпросът за регистъра на църковните имоти. Той трябваше да работи, но митрополитите упорито отказват да обявят собствеността на епархиите си. Според устава на БПЦ съборът се свиква на всеки 4 години. Последният обаче беше през 2008 г. в Рилския манастир.


Само 150 къщи в Мизия стават за живеене
"Монитор"
От близо 700 къщи в град Мизия само около 150 до 200 ще са годните за живеене според статистическите резултати, но не мога да се ангажирам напълно с тези данни. Това каза за „Фокус" Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия.
„Продължава огледът на къщите в Мизия, кои са годни за живеене. Трудно е да се огледат всички неща. Има паднали постройки, обозначени със знак червено, също така има такива, които на пръв поглед са здрави, но също са обозначени с червен код което значи, че не са годни за живеене. Къщите, обозначени с жълт код, са с повишена опасност, а със зелен код са годни за живеене", обясни Крушовенски.