Венецуела е най-опасната страна в света, според изследване

Там само 19% не се боят да излизат на улицата през нощта

Нивото на опасност за гражданите на Венецуела е най-високо в света, според публикувано изследване за индекса на гражданска безопасност, предаде телевизия Univision, цитирана от „Фокус“.
Индексът отчита доверието към полицията, възприятието за нивото на безопасност от гражданите и регистрираните случаи на грабежи. Във Венецуела 74% от отговорилите на анкетата не вярват на полицията, само 19% не се боят да излизат на улицата през нощта, а 22% са заявили, че или те или техни близки са станали жертва на грабеж през последната година.

Освен това, по данни на комисията към ООН по наркотиците и престъпността, за убийствата Венецуела отстъпва единствено на Хондурас, където се извършват 90,4 убийства на 100 хиляди души население. Във Венецуела този показател е 53,7 убийства на 100 хиляди, а на трето място е Белиз (44,7).

Най-безопасната страна в Латинска Америка, според експертите, е Никарагуа, където на властите се отдава да удържат ситуацията с престъпността под контрол, въпреки ширещата се бедност.