ГЕРБ ще стане член на Международния демократичен съюз

Консенсусният прием потвърждава международната подкрепа за партията, заяви лидерът Бойко Борисов

ПП ГЕРБ ще бъде приета за член във Международния демократичен съюз (IDU). Това стана ясно след като снощи ГЕРБ беше приета за партия-наблюдател в съюза по време на заседанието му в Отава (Канада), съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатурата на ПП ГЕРБ за членство беше представена от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която заяви, че  присъединяването на ГЕРБ към Международния демократичен съюз ще бъде поредният принос, който партията прави за успехите на България на международната сцена.

ПП ГЕРБ беше предложена за член от немския Християнсоциален съюз (CSU). В полза на кандидатурата на ГЕРБ гласуваха всички присъстващи партии-членки на IDU, включително немският Християндемократичен съюз, Канадската консервативна партия, Британската консервативна партия, гръцката партия Нова Демокрация, македонската ВМРО-ДПМНЕ, Хърватския демократичен съюз и др. Стандартната процедура изисква първо партията-кандидат да бъде приета като наблюдател. ГЕРБ ще получи пълно членство през  ноември 2014 година по време на срещата на председателите на партиите-членки, която се провежда на всеки две години.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че членството в Международния демократичен съюз, който включва партии от цял свят, е  изключителна възможност за нас и страната ни. Според Борисов консенсусният прием от всички чуждестранни партньори е категорично свидетелство за международното одобрение и подкрепа, на които ГЕРБ се радва.