Кой ще спаси делфините?

Рибарите искат да ги избиват законно, природозащитниците мълчат ...

Уловът на делфини у нас е забранен със закон от няколко години, както е и в много други страни. Родните рибари обаче обявиха война на делфините и настояват държавата да определи квота за техния улов. Аргументът - популацията им е толкова голяма, че нанасят вреди и унищожават рибата в Черно море.
Не е ли странно точно рибарите, за които се смята, че са привързани към морето, че то е техният дом, да поискат това – да се разреши избиването на делфини?

Рибар на делфини няма да посегне“, беше казал преди години бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Тогава съществуваха съмнения, че делфините, които морето изхвърля  мъртви на брега, са умишлено убивани от рибарите, защото са им сериозна конкуренция. За един ден един възрастен делфин изяжда около 20 кг риба.
Настоящото искане на рибарите показва, че всъщност са готови да посегнат на делфините и да ги убиват. И си признават открито, че ще го правят. Дори настояват да имат право на това.
Пак те – рибарите признават, че уловът на делфини е много жесток и е ужасяваща гледка. Умните морски бозайници, нападнати от хора, се заграждали един друг, биели се до последен дъх за спасението си. Но въпреки това рибарите настояват, че трябва да бъде намалена популацията им чрез разрешаване да ги ловят.

Рибарите, желаещи да убиват делфини, може да видите тук.

И докато рибарите подхващат кампания убийствата на делфини да се разрешат, някои медии услужливо популяризират исканията им, а институциите и природозащитниците мълчат, незаинтересовани от темата.

Така ли е наистина? Толкова много ли се е увеличила популацията на делфини, че ще остави морето без риба ? Не са ли други причините за намаляването на рибните ресурси – човешката намеса, замърсяването, презастрояването и пренасищането на плажовете, и още, и още. Делфините ли са единственият виновник за проблемите на рибарите, че с лека ръка да решим да ги избиваме. И дори да се е повишила популацията им, това ли е правилният и единствен начин за намиране на решение?  
Всички тези въпроси стоят без отговор. Трябва да ги дадат институциите, имащи отношение към темата - Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури,  Институтът по океанология, кметовете на морските общини.
И още въпроси имаме. Къде са природозащитниците? Защо не взимат отношение и няма ли да се намесят ? Имат ли позиция или не?

Ще потърсим настоятелно отговорите на всички тези въпроси, а докато ги получим....

Не забравяйте!
Делфините са едни от най-интелигентите животни на планетата. Техният ум си остава загадка за учени и специалисти, които имат хиляди въпроси, но нито едно технологично чудо не може да им отговори. Природата ги е създала и със самосъзнание, което им помага да разпознаят себе си в огледало. За да общуват помежду си си служат със сложна система от звуци, неразбираема и непонятна за човешкия интелект. Освен това демонстрират силно чувство за взаимопомощ, основни умения за оцеляване, което е и една от причините малките делфини да остават толкова дълго с майките си.

Що за човек трябва да си, за да убиеш хладнокръвно делфин - такова красиво и умно животно?
И кой родител ще може да обясни на детето си след разходка в Делфинариума, че ще похапнат в ресторанта филе от делфин?

Вие бихте ли го направили?