Честваме 137 години от Шипченската епопея

Гост на заря-проверката ще бъде президентът Росен Плевнелиев

Днес отбелязваме 137 години от Шипченската епопея, изиграла съдбовна роля за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България.
Кулминацията ще бъде тази вечер със заря-проверка на връх Шипка, за която се очаква да пристигне президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж преминават честванията.
Тържествените прояви, които ще продължат през целия ден, преминават  под знака на 80-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на свободата на историческия връх.

Програмата включва разнообразни  събития: състезание за ученици по изкачване на стълбите към паметника,  открит урок по история, възстановка на епичните събития от битката за Шипка.

В Националния природонаучен музей „Шипка" през целия ден ще се  прожектират филми, посветени на Шипченската епопея и Руско-турската война.
В следобедните часове на открита сцена  ще се проведе концерт с участието на читалищни колективи от Старозагорска и Габровска област.

Посетителите на ще могат да видят възстановения команден пункт на ген. Столетов.
Годишнината е повод за много българи да се обединят около родолюбива кауза и да си припомнят, че   предшествениците ни, единни и самоотвержени, са заслужили свободата на България.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-важните битки в Руско-турската война от 1877-1878 г. По време на боевете през периода 21-26 август 1877 (9 - 14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци.