Забраняват алкохола в индийски щат

Затварят над 700 бара и някои магазини

Властите на индийския щат Керала планират да наложат забрана върху продажбата и консумацията на алкохол и така да решат проблемите, свързани с употребата на „огнена вода” в региона, информира Би Би Си, цитирана от БГНЕС.
„Като първа стъпка ще бъдат затворени над 700 бара и някои магазини за алкохол, а също така ще бъдат обявени дни, свободни от питиета с градуси. В рамките на 10 години правителството на щата възнамерява да наложи пълна забрана на алкохола”, заяви министър Оомен Чанди.

Керала е щатът, в който живеят хората с най-висока консумация на алкохол средно на човек – над 8 литра годишно.

Лекари и активисти твърдят, че растящата злоупотреба с алкохол увеличава броя на разводите и пътните инциденти със смъртен изход. Болниците и възстановителните центрове били претъпкани с пациенти, страдащи от болести, свързани с прекалената употреба на алкохол.

Мерките, които възнамерява да предприеме щатското правителство са: затваряне на 730 бара, в които се сервира алкохол; неделите ще бъдат прибавени към сега съществуващите дни, свободни от алкохол; само в луксозните хотели ще може да се сервира „огнена вода” от 2015 г.; 10% от 338-те магазини за алкохол, собственост на щатски монопол, ще бъдат затваряни всяка година.

Бизнесмени се притесняват, че забраната на алкохола може да повлияе негативно на туризма, тъй като Керала е най-посещаваният от туристи щат в Индия.