Шопска салата с полски домати

Руското ембарго удари и плодовете

Руското ембарго промени рецептата на традиционната за България шопска салата. Вместо с домати родно производство, вече я приготвяме с полски аналози.

„Тази година положението е по-тежко и не засяга само доматите, а и пресните плодове, които в момента се прибират. Реализацията им ще бъде по-трудна". Това каза земеделският министър Васил Грудев пред НоваТВ в коментар за загубите на българските производители, причинени от руското ембарго. Именно заради него българският пазар е залят от полски домати, докато родното производство не може да бъде пласирано.

„Още на втория ден, след като влязох в министерството, дойде руското ембарго. Поисках спешна среща на министрите на земеделието на европейските страни. На 5 септември ще обсъдим мерките, които можем да вземем", заяви министър Грудев.
По думите му държавата не само ще обезщети преките загуби от ембаргото, но и ще иска от ЕС компенсации за косвените загуби.

„Темата за косвените загуби, която засяга не само за домата, но прасковите, черешите, сливите, е по-важна. Ще искаме толкова, колкото е необходимо. Ще настояваме за обезщетение, свързано със загубите от спада на цената", каза още министърът.
Васил Грудев допълни, че държавата има достатъчно механизми да реагира при рязък срив на цените.
На борсата пък признават, че внасят домати от Полша. По думите им българската реколта не е добра тази година заради валежите.