Евтини домати от Полша удрят родните с милиони

Сриват цените на продукцията ни, загубите достигат 10 млн. лева

Българският пазар е залят от полски домати заради руското ембарго. Евтиният зеленчук, внос от Полша, обаче тотално срива цените на родните домати, оплакват се от бранша. Добрият външен вид на полските обаче не говори за по-добро качество, убедени са земеделците, пише "Всеки ден".

 Тази година положението е по-тежко и не засяга само доматите, а и пресните плодове, които в момента се прибират. Реализацията им ще бъде по-трудна. Ситуацията обясни земеделският министър Васил Грудев, цитиран от Нова тв. "Още на втория ден, след като влезнах в министерството, дойде руското ембарго. Поисках спешна среща на министрите на земеделието на европейските страни. На 5 септември ще обсъдим мерките, които можем да вземем", заяви министър Грудев.

 По думите му държавата не само ще обезщети преките загуби от ембаргото, но и ще иска от ЕС компенсации. "Загуби имат и производителите на праскови, череши и сливи", заяви министърът. И добави: "Ще искаме толкова, колкото е необходимо. Ще настояваме за обезщетение, свързано със загубите от спада на цената". Васил Грудев увери, че държавата има достатъчни механизми да реагира при рязък срив на цените. По негови изчисления щетите се равняват на 5-10 млн. лева под формата на нереализирани, но вече сключени договори.

 На борсата пък признават, че внасят домати от Полша. По думите им българската реколта не е добра тази година заради валежите.