Министерство на здравеопазването спря поръчки за близо 30 млн. лева

Конкурсите са правени в последния момент на предишното правителство. Не е ясна съдбата на ключови проекти

Изпълнението на обществени поръчки за близо 30 млн. лв. в здравеопазването е спряно, съобщи служебният здравен министър Мирослав Ненков вчера. Конкурсите са обявени в последния момент по време на управлението на бившия здравен министър Таня Андреева и засягат ключови проекти за системата.

"По всяка поръчка има много жалби от участници в търгове. От парите няма да бъде загубена нито стотинка", обясни Ненков, без да навлиза в детайли. Съдбата на самите проекти остава неизвестна, а изпълнението им за пореден път се отлага във времето.

Сред спрените поръчки е тази за изграждането на прословутото електронно здравеопазване. Тя е на стойност 12 млн. лв. с ДДС, но според министъра техническата спецификация не е добра. "Това е една много важна и деликатна тема. Трябва този проект да бъде изпълнен много умно, за да не се получи проблем както при комуникацията между телефон 112 и 150. Не ми се иска да стартираме програма с тежък дефект", обясни Ненков.

Електронното здравеопазване се "сглобява" от години, но продължава да бъде в зародишна форма и в момента здравната каса разиграва над 1 млн. българи да заверяват лично рецептурни книжки заради елементарна смяна на тризначен код с четиризначен. Служебният министър не се ангажира да каже кога точно ще бъде факт системата, но изтъкна, че германското правителство ще поеме изцяло обучението на наши специалисти в областта на електронното здравеопазване.

Спрени са и две поръчки за проекти в спешната помощ, с които предишният здравен министър Таня Андреева особено се гордееше. Така и тук належащи промени се отлагат за неизвестното бъдеще. Едната поръчка, според Ненков, издава пълно непознаване на закона. МЗ е обявило конкурс за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ в малките градове на стойност 5 млн. лв. Законът обаче не позволява на държавата да плаща директно ремонти в общински сгради, в каквито се помещават центровете. "Получих десетки писма от кметове по този повод", обясни министърът.

Скоро няма да има и техническо оборудване за спешни центрове в страната и "Пирогов". С 8 млн. лв. трябваше да се купи медицинска техника за 34 шокови зали - интензивни легла, дефибрилатори, респиратори, апаратура за ЕКГ, ехографи и т.н. 4 млн. лв. са спрени и за покупка на нови 56 линейки.

Сред спрените проекти е и договор с частна фирма, която е успяла да заобиколи реда за възлагане на обществени поръчки с офертата да предостави безплатно оборудване за тестване на донорска кръв за хепатит и СПИН, но само ако нужните консумативи се купуват от нея. Ненков не съобщи цената на консумативите, но иронично я определи като "доста прилична".

Спешната помощ пък ще преживее поредна промяна на правилата. Здравното министерство вече е разпоредило на болниците да отпадне районирането за прием на пациенти в София. Така пострадалите граждани отново ще бъдат возени до най-близката болница. Болниците пък ще са длъжни да информират спешните медици за наличните свободни легла. Центърът за спешна помощ в София ще трябва да докладва в министерството всеки несполучлив опит за контакт с болница. На здравните заведения е наредено също да се прекратят някои практики, като например спешните екипи да придружават пациентите вътре в болницата. Линейките няма да транспортират и починалите на улицата в София - те се поемат от Александровска болница.

Още едно решение на Таня Андреева е отменено от наследника й. След като прекара всички бури в службата му в болнични, дългогодишният директор на Центъра за спешна помощ в София Георги Гелев се връща на работа. Министърът още преглежда и уволненията, направени в последните дни на кабинета "Орешарски" в 9 болници. Той е назначил проверки в тези здравни заведения, а някои уволнени шефове вече са възстановени.