Отлив от имотния пазар заради кризата в Украйна

Намаляват руските купувачи на имоти във Великотърновско

От началото на конфликта в Украйна, на имотния пазар във Великотърновска област се наблюдава отлив на руски купувачи, показа проверка на Velikotarnovoutre.bg сред брокерите на недвижими имоти. До преди година основните клиенти на агенциите в старата столица бяха именно руски граждани, които масово купуваха големи селски къщи с дворни места.
В момента обаче руснаците се чувстват несигурни и избягват подобни инвестиции, обясни Светослав Гинчев от най-голямата местна агенция за недвижими имоти. Рестикрициите, които ЕС налага на Русия, както и ответната политика на Кремъл спрямо страните от общността, са насадили чувство на неяснота. Потенциалните руски купувачи предпочитат да не гадаят как ще се развие конфликта, какви събития ще последват и как всичко това ще се отрази върху техния статут и инвестициите им.

Традиционно регионът на Велико Търново обаче е предпочитан от англичани, които и в момента купуват имоти. Това лято масово се търсят стари къщи след ремонт, като предпочитани са селата в близост да големия град, като Самоводене, Беляковец, Присово и Дебелец. Търсят се домове с всички удобства и на цена до 30 000 евро.
Въпреки отлива на руснаците не може да се говори за трус на имотния пазар, категорични са брокерите.