Уринирането в океана е полезно

... за морските твари

Уринирането в океана е полезно за морския живот и не е така вредно като ходенето по малка нужда в басейна, уверяват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Тези изводи бяха направени в разпространено видео на Американското химическо дружество.

Тези, които се облекчат дискретно сред вълните, не трябва да изпитват еко угризения. Подобни малки концентрации на урина в морската шир не могат да й навредят. Уреята, съдържаща се в урината, е полезна за морския живот, тъй като амонякът, който я съставя, подхранва морските растения. Но уринирането в закрити водни площи, като басейни, е много по-опасно, отколкото това в морето. Подобна практика води до здравни проблеми. Съставките на урината, примесени към хлора, служещ за пречистването на водата, предизвикват нежелателни респираторни проблеми. А защо е безопасно уринирането в морската шир? Първо урината е съставена главно от вода /95 на сто/. Тя съдържа йони на хлора и на натрия, пише БТА. За сравнение, и морската вода е съставена предимно от H2O - 96,5 на сто, и съдържа същите йони на натрия и на хлора, но в много по-висока концентрация.

Така че по основен състав човешката урина не е драстично различна от този на морската шир. Учените изчислили, че Атлантическият океан съдържа 350 квинтилиона литра вода /350 с 18 нули/. Дори и ако всеки жител на планетата се облекчи в него, това ще представлява 60 части на 1 трилион урея във водата. Видеото изтъква, че всички морски обитатели също уринират в естествената им среда. Един кит, например, отделя 970 литра урина на ден.