АБВ ще присъства в следващия парламент

Искам да имаме добро парламентарно присъствие и да сме незаобиколим фактор, заяви Георги Първанов

Бих се радвал да имаме и над 20-30 депутата в следващото Народно събрание, но повече искам да имаме добро парламентарно присъствие и да сме незаобиколим фактор. Това каза в предаването "Добро утро, България!" по TV7 президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов.

"Аз съм за преференциалния вот и то при по-ниска бариера. В листовката, с която правим допитване, точка 2 е искането за смесена избирателна система. Нашата идея е избирателят да има по-широк избор", обясни Първанов.

Според него самият факт, че БСП спряха искането за референдум за мажоритарен вот идва да покаже, че партиите не желаят да има преференциален вот. "При мажоритарен вот апаратчиците, които се набутаха в лисите горят. А те не искат това", категоричен е Първанов.
Той е убеден, че АБВ ще влезе в следващото Народно събрание. "АБВ направи добра стъпка - за 2 месеца съществуване достигнахме парламентарната бариера през май (на изборите за евродепутати ). Имаме хора в листите, които са се доказали", добави лидерът на АБВ.

Той не пожела да коментира грешките в кадровата политика на БСП. "Никой не иска да се води дебат. Ние сме предложили рязко намаляване на субсидиите на партиите, промяна на плоския данък, на системата на доходите и може би най-важното - искаме радикално да се промени моделът на българската икономика. Тя работи на ишлеме - за износ. Нямаме икономика, която да даде шанс за висок и качествен растеж", продължи разсъжденията си Първанов.

По думите му една от грешките на прехода е, че държавата се е изтеглила от всички сектори. "Германия излезе от кризата, защото държавата се намеси, когато трябваше - подкрепи автомобилното производство, което изтегли цялата икономика", даде пример Георги Първанов.
"Точка първа от допитването, което прави АБВ е за промяна в държавното устройство и засилване на правомощията на президентската институция. Много се изтощи парламентът. Авторитаризмът го има и при т.нар. "премиерска република", която не съществува никъде, но я видяхме по времето на Борисов", каза още Георги Първанов.