Ботоксът спира развитието на рака на стомаха

Учените са тествали на мишки с рак на стомаха четири метода да спиране на нервния инфлукс

Инжекции с Ботокс могат да се окажат обещаваща терапия при рак на стомаха, съобщава Франс прес, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. Sciences Transnational Medicine. Според неговите автори - професорите Тимоти Уонг и Дуан Чън, съответно от Колумбийския университет в Ню Йорк и норвежкия Институт за наука и технологии, Ботоксът, придобил популярност сред звездите и в салоните за красота срещу бръчките, блокира нервния инфлукс при рак на стомаха.

Изследването, проведено с опитни мишки, "показва, че нервите контролират раковите стволови клетки. Блокирането на нервните сигнали прави раковите клетки по-уязвими, премахвайки ключови фактори, регулиращи тяхното нарастване".
Този ефект върху рака може да се обясни с факта, че Ботоксът въпрепятства производството на ацетилхолин, ключов невротрансмитер, който стимулира деленето на клетките, се посочва в изследването.
Учените са тествали на мишки с рак на стомаха четири метода да спиране на нервния инфлукс. И четирите са успели да блокират нарастването на тумора.
При някои от гризачите те срязали нервите около целия тумор,при други - само от частично, в четвъртата група те спрели производството на ацетилхолин с Ботокс. Друго изследване, проведено върху 37 пациенти в Япония,
оперирани от рак на стомаха, показва, че тези, при които по време на операцията нервите са били прекъснати, туморът рецидивира значително по-бавно.
За момента окуражаващите резултати от опитите върху мишки с Ботокс са убедили проф. Чън да предприеме клиничен опит от вторафаза в Норвегия с пациенти, засегнати от рак на стомаха. Ботоксът може да бъде инжектиран с гастроскопия, което налага неколкочасов престой в болница. Ученият подчертава, че Ботоксът, чийто ефект е силно локализиран, е по-малко токсичен от повечето стандартни противоракови медикаменти, освен това той е по-евтин и има по-малко странични ефекти. Според авторите на проучването, Ботоксът може да бъде допълващо лечение при пациенти, които не могат да бъдат оперирани, или при които химиотерапията не дава резултат.