Вестниците в четвъртък, 21 август

Най-доброто от печата

21-08-2014, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Два бъбрека сродиха Мариян и МетинДва бъбрека сродиха Мариян и Метин


"Труд"
Три години Мариян Георгиев (30 г.) от Ловеч мечтае да пие вода колкото му душа иска. Но не може. Защото е с тежкото заболяване гломерулонефрит. То агресивно атакува бъбреците му и младият мъж започва да ходи на хемодиализа. Три пъти седмично по 4 часа. От едното до другото "завързване" за очистващата машина Мариян има право да е изял и изпил не повече от 4 литра течности и храна. Затова с аптекарска точност той мери и поема до половин литър вода дневно...
И така до 7 август т.г. Защото майка му Татяна (50 г.), въпреки желанието , не може да му дари бъбрек. Няма нужната съвместимост със сина си. Нито някой от неговите роднини до четвърта степен по съребрена линия, както позволява законът у нас. Преди два месеца обаче Мариян и майка му отиват в турската болница "Газиосманпаша" в Истанбул. Там те получават надежда за трансплантация, защото в лечебното заведение се извършват кръстосани присаждания. При тях двама пациенти си "разменят" органите, дарени от техни близки.
Мариян и Татяна са отбелязани в списъка на потенциалните реципиенти (получатели на орган) и донори на бъбрек.
В един следобед през юли, както си спи, мобилният телефон на младия мъж звъни. "Има донор на бъбрек за теб, довечера тръгваме за Турция", ми каза Стоянка Ананиева, която ми помогна да се свържа с болницата в Истанбул", разказа вчера пред "Труд" Мариян.
В същото време 48-годишният Метин Аслан от Малатия също чака за бъбрек. Но нито един от десетте му братя и сестри не отговаря на изискванията. Затова турчинът цели 23 години живее с помощта на хемодиализа. За да му помогне, семейството на Метин не пести нито усилия, нито средства - фамилията се занимава с реставриране на стари килими, някои от които днес покриват покоите на английската кралица Елизабет Втора. Всичките им опити за трансплантация удрят на камък. До момента, в който Мариян и Татяна са отбелязани в списъка за кръстосано донорство в болницата в Истанбул.
Оказва се, че майката на Мариян може да дари бъбрека си на Метин, а братът на Метин - Ниази Аслан (64 г.), да дари своя на Мариян. Така и става на 7 август т.г. Двете трансплантации, които са първите по рода си на Балканския полуостров, тъй като са между пациенти от различни националности, са успешни.
Мариян, Татяна, Метин и Ниази днес са живи и здрави. А утре ще застанат пред камери и обективи и ще разкажат пред медиите в Истанбул за щастливата развръзка за двете семейства.
"Нямате представа колко ми е леко. И колко щастлив съм, че щом поискам, мога да пия вода колкото пожелая", каза вчера Мариян. И допълни: "Да, буквално започнах да живея втори, истински живот. А в него специално място има семейството на Метин и Ниази. Отсега чакаме да укрепнем и ще си ходим на гости."


Започва двойна проверка в НЕК
"Труд"
Двойна проверка започва в Националната електрическа компания (НЕК). Финансовото състояние и изпълнението на инвестиционната програма на дружеството ще се инспектират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
В същото време ще се прави и проверка на плащанията на компанията. Тя е по заповед на вицепремиера Екатерина Захариева. Повод за нея са сигнали, че дружеството избирателно е плащало на част от длъжниците си за сметка на други.
До редакционното приключване на броя от пресцентъра на Захариева не успяха да кажат кой точно ще прави финансовата проверка.
В момента НЕК дължи над 2,9 млрд. лв. на производителите на ток, доставчиците си и банките.
Дружеството регистрира загуба от близо 146 млн. лв. за 2013 г. Сумата щеше да е с 200 млн. лв. по-голяма , ако НЕК не беше получил заем от собственика си БЕХ.


В 18 часа мандалото хлопна - 22 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите
"Труд"
22 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите пред Централната избирателна комисия до крайния срок за регистрацията, който изтече в 18 часа, съобщиха от ЦИК пред БНТ. В последния ден се регистрираха и някои от основните политически сили. До 23 август ГРАО ще провери подписките на партиите и коалициите.
Доскорошните партньори ДПС и БСП чакаха последната възможна дата, за да подадат документи за регистрация. От Движението дойдоха първи и оставиха вратата отворена към всички.
„Ние, разбира се, не крием предпочитанието си към формулата на широкото политическо съгласие”, заяви Лютви Местан.
Неофициално от БСП обясниха, че са изчаквали до днес съдебното решение, с което Михаил Миков става представляващ партията и коалицията БСП - Лява България. В нея имало и нови формации, и някои проблеми.
В последният момент днес се регистрираха и от Глас Народен. Според ЦИК, желаещите за участие във вота този път наистина са по-малко от обичайното. Днес изтече и срокът за определяне на правилата за предизборната кампания. Забранена е анонимната и опасната агитация и унищожаването на материални на конкурентите.
След като днес приключи регистрацията, до 2 септември партиите трябва да формират и обявят окончателно пълния състав на своите листи. На 3 септември ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите в интегралната бюлетина, а на 5 септември ще бъде даден старт на предизборната кампания. Изборите за парламент ще се проведат на 5 октомври.


Махат спирачките на асансьори, да не засядат
"24 часа"
Асансьорните техници масово блокират автоматичните спирачки на асансьорите, за да не засядат често и те да не трябва да ходят на адреси, твърдят хора от бизнеса.
Така намалявала работата и бизнесът ставал рентабилен. Асансьорите са най-безопасното превозно средство, след като преди повече от 100 г. Илайша Отис изобретява автоматичните спирачки. При нормално функциониращ асансьор, който няма конструктивни промени, е практически невъзможно да се получи свободно падане, както е станало в столичния блок. По оригинална конструкция асансьорите имат от 6 до 8 въжета, всяко от които би могло самостоятелно да издържи кабината и пътниците и още 25% допълнителна тежест, а ако се скъсат, има гениално просто устройство, което спира свободното падане - въпросните клинове или спирачки, а най-накрая на дъното на шахтата има амортисьори.
Досегашната техническа експертиза показва, че този асансьор е имал само две въжета, които били закрепени на нестандартна ролка, която е предизвикала постоянното им триене, довело до скъсването им. Не е още изяснена причината за несработването на автоматичните спирачки, но най-вероятно те са били блокирани. В световната история има общо 70-80 случая на смърт в асансьора, но обикновено са на техници, които падат в шахтата при ремонтни работи.


Застреляха дървен бос, приятел на Стоичков
"24 часа"
40-годишният предприемач Семко Семков от Ботевград бе убит в нощта срещу сряда до двора на луксозната му къща в Ботевград. Бизнесменът има интереси в дърводобивния бизнес, строителството, транспорта, туризма и обществените поръчки. Близък приятел е на общинари, депутати и спортисти, които често са му гостували.
Семков е бил кандидат за общински съветник в Ботевград от листата на ГЕРБ през 2011 г., а дъщерята на депутата от партията Антоний Йорданов му е съдружник.
Областният управител на София Емил Иванов от ДПС, бившиият депутат от ГЕРБ и основател на БАСТА Емил Димитров и футболната легенда Христо Стоичков са сред близките му приятели.
Женен е за сестрата на друг влиятелен бизнесмен от Ботевград - Тихомир Нинов, собственик на дърводобивната фирма "Барези 1". Той е сред първите разпитани за покушението над роднината му. Според жители на Ботевград Семков е постигнал успехи в бизнеса благодарение на шурея си Нинов.
Около 7 ч сутринта е получена информация на тел. 112, че Семков е открит мъртъв до къщата си. Сигналът е подаден от мъж, който е пазач на съседен имот, собственост на бизнесмена.
Пристигналите криминалисти и лекари констатират смъртта на Семков. Той е разстрелян с няколко куршума, след като е слязъл от автомобила си преди да влезе вкъщи. Според първоначалния оглед бизнесменът е улучен в гърдите и врата.
Само на стотина метра от имението на Семков е градският басейн и новата спортна зала на града. Между тях има груб строеж. Металната ограда около имота на Семков е висока не повече от 1,5 м.


Роми платиха 700 бона за вода
"Стандарт"
За 8 месеца над 700 хил. лева стари вземания от ромската махала в Добрич е събрало добричкото водно дружество, разказа управителят му инж. Юлиян Иванов.
"Имаме вече и над 300 водомера, които са монтирани в жилищата на абонатите, като се надяваме до 2-3 години всички роми да имат вече водомери и да ги научим да плащат редовно сметките си за вода. Всичко дотук постигнахме с много срещи и разговори, а на някои места дори правихме събрания", каза още Иванов. Дружеството продължава да работи по подобряване на събираемостта от абонати, като към некоректните се предприемат крути мерки - прекъсване на водоподаването. Такава акция тече в добричкото село Спасово, където тече спиране на водата в цялата ромска махала, където има масово некоректни абонати.
Драстичната мярка имала ефект, тъй като част от некоректните клиенти на дружеството тръгнали да търсят пари назаем, за да се издължат и да имат вода.


Бюджетът виси с близо милиард
"Новинар"
Дупката в хазната ще доведе до актуализация на държавните финанси
С близо 1 млрд. лв. е неизпълнението на приходната част в бюджета за тази година. Това обяви след заседание на правителството служебният финансов министър Румен Порожанов. Той представи подробен отчет за състоянието на хазната, очертавайки мрачна прогноза за свърхдефицит и наложителна актуализация.
Дупката в бюджета се дължи основно на три проблема - изпреварващ ръст на разходите, замразяване на оперативните програми за екология и регионално развитие и завишаване на очакваните приходи.
Заради неправилните разчети се е стигнало до ситуацията разходите да са повече от приходите. Анализът на Министерството на финансите сочи, че към края на юли приходите възлизат на малко над 16 млрд. лв., а разходите са в размер на около 18 млрд. лв. Всичко това може да доведе до увеличение на дефицита, предупреди финансовият министър. Към момента той е 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) при планиран за цялата година 1,8 на сто.
„До края на годината дефицитът може да се увеличи до 3 процента”, обяви Порожанов. Той изрази опасение от навлизане в свръхдефицит и гарантира, че правителството ще се опита да се избегне тази извънредна ситуация.


Божинов е дебелак и безполезен
"Новинар"
Най-върлите фенове на "Уест Хам" полудяха след новината, че нападателят на “Левски” Валери Божинов е на крачка от договор с клуба.
В официалния форум на ултрасите на “чуковете” се надигна мощен рев по адрес на българския нападател. Най-срещаните коментари са, че Валери е дебел и не може да вкарва.
“Той беше топиграч, докато не си контузи коляното. Оттогава насам нищо не става от него. Не виждам как ще ни е от полза”, пише един фен, а друг го допълва: "Значи искаме да подпишем с този безполезен българин с наднормено тегло? Шок!”. Трети потребител на форума определя българина като "още един нападател, който не вкарва голове, трагичен и дебелак".
Въпреки това вчера пресата на Острова писа, че на Божинов най-вероятно ще бъде предложен краткосрочен договор за няколко месеца. Ако това се случи, в "Левски" вече са готови с вариант за заместник на Валери.
За момента спортно-техническият щаб се е спрял на таран от Шотландия. Не е ясно обаче кой е въпросният играч и дали той самият ще пожелае дойде на "Георги Аспарухов".