САЩ потвърдиха автентичността на записа от екзекуцията на Фоули

Свят

20-08-2014, 21:28

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ проверяват запис с екзекуция на американски журналист

Барак Обама заяви, че светът е ужасен от бруталното убийство

От Белия дом потвърдиха автентичността на видеозаписа от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули. Той бе обезглавен от терористите от „Ислямска държава”, които превзеха територии в Сирия и Ирак, предаде Нова телевизия.

Според говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ след анализ на видеото специалните служби са стигнали до заключението, че то е автентично. По-рано от ФБР разпространиха сходна, но неофициална оценка.

Междувременно президентът Барак Обама заяви, че целият свят е ужасен от бруталното убийство. Държавният глава бе категоричен, че ислямисти не могат да говорят от името на никоя религия и подчерта, че никоя вяра не учи да се убиват невинни, както правят членовете на групировката ИДИЛ.

Джеймс Фоули е изчезнал през 2012 г. в Сирия. Преди това журналистът е работил за различни медии, включително агенция "Франс прес" и американския "Глобал поуст".

На записа, вероятно принуден от похитителите си, Фоули обвинява САЩ за своята смърт.

Терористът, извършващ убийството говори с британски акцент, което накара премиера Дейвид Камерън да прекъсне почивката си и да се завърне в Лондон.

„Много сме загрижени поради факта, че извършителят може да е британец. Записът изглежда истински и се опитваме да определим самоличността на убиеца”, коментира министърът на външните работи Филип Хамънд.

Кадрите, разпространени от "Ислямска държава в Ирак и Леванта", показват и втори човек със закана да бъде убит. Смята се, че това е американецът Стивън Сотлоф, също изчезнал в Сирия през 2013 г.