Екатерина Захариева и Васил Щонов разговаряха с Гюнтер Йотингер в Брюксел

Политиците обещаха да работят за изграждане на обща енергийна политика на ЕС

Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. В дневния ред на срещата беше поставен проблемът за стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. На срещата присъстваха и представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК.

Участниците в срещата са убедени, че е нужно силно партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.  Политиците обещаха, че ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

Еврокомисарят даде пълната си подкрепа за идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК с цел. Според вицепремиера Захариева, трябва да се предприемат спешни реформи. Тя увери присъстващите, че служебното правителство има политическата воля да ги осъществи.

Относно проекта „Южен поток“ българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури. Всички се споразумяха и относно изискването за въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер приветства увери, че  и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти. Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против „Южен поток“, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти в дирекция Енергетика, за да бъдат уточнени подробностите около наказателната процедура.