През август само един експерт по асансьорите в Югоизточния регион

Повечето подемни съоръжения за автоматично качване и сваляне на хора в Бургас са в добро техническо състояние

Отпускарският месец остави Бургас и региона без специалисти по асансьорите и проверките, които бяха разпоредени от София на всички повдигателни съоръжения в страната няма как да стартират сега в морския град. В момента службата разполага само с един инспектор по повдигателни съоръжения, обясни Димитринка Русева, началник на сектора на Инспекцията за Държавен и технически надзор за Югоизточен район, цитирана от агенция „Фокус“.

През септември ще започнат реалните инспекции и на “паяците“ и на асансьорите, обясни Русева. Иначе, веднъж в годината фирмите, които поддрържат асансьорите се гледат под лупа. Инспектират се по два асансьора и ако се констатират нарушения се съставя акт за установяване на административно нарушение на фирмата. В по-голямата си част асансьорите в Бургас са изправни, коментира Русева.

"При една от последните проверки на фирма констатирахме напукани флексири и веднага спряхме асансьора и фирмата е глобена. Своевременно се подмениха флексирите, за да бъде изправен асансьорът. Никога няма презастраховане от някакъв инцидент. Независимо от годината на производство, ако асансьорът се поддържа така, както трябва, той не е опасен", каза началник сектора на техническия надзор в Югоизточен регион.