Никой не иска да поеме отговорност за асансьора-убиец в София

Според изискванията трябва се проверяват по четири асансьора на ден

Все още никой не е поел отговорност за трагедията със столичния асансьор, който уби жена, а друга прати в болница в тежко състояние, съобщи bTV. След като й бяха направени две спешни животоспасяващи операции, в момента пострадалата е в стабилно състояние, но предстои да бъде оперирана втори път – заради травми на гръбначния стълб и краката. Отговорност за фаталния инцидент не желае да поеме нито фирмата за надзор, нито тази, която е ремонтирала асансьора. Според управителя на фирмата за технически надзор „Лифтконтрол” инж. Максим Димитров, асансьорът е бил произведен да работи с две въжета, а не с четири.

„Преди две години промениха наредбата за проверка не на една година, а на три години. Можеше да бъде направена проверката по-рано, защото въжетата не се късат толкова бързо. В случая за мен е необяснимо как се късат две въжета едновременно и асансьорът пада като круша. Отгоре има предпазни устройства, които би трябвало да го блокират”, обясни управителят на „НБ Лифтконтрол".

От фирмата уточниха, че ако асансьорите се проверяват през три години, разделено на инспекторите, това прави по четири асансьора на ден.

Инспекторът Спас Младенов, който за последно е удостоверил изправността на асансьора-убиец, също не намира вина в себе си. Той подчерта, че изобщо не може да си обясни как са се скъсали въжетата.