Кабинетът отпуска 16 млн. лв. за пострадалите от природните бедствия

На заседанието си министрите ще обсъдят и одобрят постановление за необходимия трансфер

Над 16 млн. лева ще бъдат отпуснати на правителственото заседание в сряда за възстановяване на щетите от природни бедствия. Министрите ще разгледат и одобрят постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лева, съобщават от правителствената информационна служба.

Средствата ще отидат основно в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия.

Най-пострадалите от наводненията в края на юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя, в началото на месеца ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение.

Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки.

В дневния ред на кабинета е включено и Постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Те са за закупуване на противоградови ракети за опазване на селскостопанската продукция.