Япония: потъването на новообразуващ се вулканичен остров може да предизвика цунами

Чичиджима, на който живеят 2000 души, е най-големият остров в архипелага Огасавара

Новообразуващ се вулканичен остров във водите край Япония може да предизвика цунами, ако отломъци от лава пропаднат внезапно, съобщава Франс прес, позовавайки са на твърдения наяпонски учен.
Този остров, появил са в Тихия океан на около хиляда километра южно от Токио, през първите дни имаше овална форма с дължина около 400 и широчина - 200 метра. Впоследствие обаче той се сля с необитаемия остров Нишиношима, който е част от малкия архипелаг Огасавара, и сега двата острова, които продължават да нарастват, вече покриват площ от 1,25 кв.км. Кратерите на острова бълват всеки ден 200 000 кубически метра лава - количество, достатъчно да напълни 80 басейна с олимпийски размери. Цялата тази маса в момента се трупа върху източния скат на острова.
Ако лавата продължи да се натрупва по този начин, част от нея може да се откърти и, падайки във водата, да предизвика цунами, предупреди Фукаши Маено, професор в Института по сеизмология при Токийския университет.
Според учения потъването на 12 милиона кубически метра лава би предизвикало еднометрово цунами, което в рамките на 18 минути да достигне до Чичиджима, намиращ се на 130 км от новообразувалия се остров.
Чичиджима, на който живеят 2000 души, е най-големият остров в архипелага Огасавара.