Одобрен е строежът на магистралата между България и Сърбия

Приета е и промяна на устройствения план на ГКПП "Маказа"

Националният експертен съвет към Министерството на регионалното развитие (МРР) даде „зелена светлина“ за строеж на магистралата между България и Сърбия. Строителството на съоръжението бе одобрено на заседание на Националния експертен съвет към МРР. В рамките на срещата Съветът разгледа подробните устройствени планове на важни инфраструктурни проекти в страната.

Съветът одобри план за модернизация на път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път (СОП). Подробният устройствен план трябва да бъде одобрен със заповед на заместник министър-председателя по икономическата политика  и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Едва след това ще може да стартира реализацията на проекта за изграждане на магистралата между нашата страна и западната ни съседка.

Експертният съвет прие и изменение на подробния устройствен план на Гранично-контролно пропускателен пункт „Маказа“. За строителството Агенция Пътна инфраструктура ще се кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция.

Заместник-министър Ангел Петров подчерта, че реализацията на проекта ще даде старт на тежкотоварния трафик през ГКПП-Маказа. Това ще стимулира допълнително търговските и икономическите връзки между двете съседни държави. Досега условията не позволяваха преминаване на моторни-превозни средства, тежащи над 3,5 тона.