Напрежението в Бяла черква расте

Намесва се жандармерията

Продължава напрежението в Бяла черква. Жителите на града протестират от няколко дни с искане новозаселилите се ромски семейства да бъдат изселени, съобщи Нова телевизия. Причината - предизвиквали проблеми, побои, кражби и грабежи.

Според жителите на Бяла черква, напрежението се е нагнетило през последните 3 години. Прокуратурата, полицията и кметството увериха, че по всички престъпления се работи. Заради напрежението в Бяла черква вече има и патрул на жандармерията.

Преди дни Бяла Черква пропищя от набезите и арогантното поведение на 4-5 ромски фамилии. Хората събраха подписка до институциите с искане проблемните цигански семейства да се изселят. В подписката се включиха близо 700 души. В събота сутринта десетки жители се събраха в центъра на града на мирен протест.

“Вече не се живее така. През няколко дена стават побоища, има кражби и грабежи. Децата им буйстват, държат се арогантно и тормозят нашите в училище”, разказаха те.

В последните две-три години ромите, за които се твърди, че са изгонени от общността си във Върбовка и Павликени, си купили евтини къщи в покрайнините на Бяла черква. Вадели маси на улицата до лекарския кабинет и правели шумни джамборета.

“Когато видят патрулката на кварталния, кротват, но щом той си тръгне, за местните хора започва адът”, описва ситуацията кметицата Албена Тодорова. Спирали колите си на площада до камбанарията, отваряли вратите и разтрисали възрожденското градче с маанета и кючеци. Щом някой дръзнел да им направи забележка, започвали пререкания. Чашата преляла, след като миналата седмица мургавите бабаити спретнали побой над местни младежи в заведение. Гърмели с газов пистолет и размахвали ножове. Проблемните фамилии измамили няколко семейства с обещания да им поставят изолация на къщите, но всъщност оглеждали какво може да се открадне.

“Гражданското напрежение е назряло до критичната си точка, хората са настръхнали. Не може 20-ина души да тормозят 2900. Опасявам се да не се превърнем във втора Катуница, защото при следващия инцидент с побой или не дай си боже смъртен случай няма да можем да овладеем хората”, притеснена е Тодорова.

След среща с ръководството на ОД на МВР в Търново, Тодорова получила обещание за засилено полицейско присъствие в градчето нощем.