Родители ремонтират забавачки и купуват телевизори

Мисия София

19-08-2014, 06:52

Снимка:

monitor.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

София е получила над 780 000 лева от дарения

Родители даряват телевизори, тоалетна хартия или правят ремонт на детските градини в столицата, съобщава „Монитор”, позовавайки се на справка в регистъра на Столична община. Сдружението на настоятелството на детска градина „Фют” в Лозенец е дарило 15 бона за обновяване на детската площадка в двора на сградата. Родители са дали пари и за боядисване и укрепителни работи в детски градини в район „Сердика” и „Възраждане”. Настоятелството на 45 ЦДГ „Алиса” е пренаредило тротоарите и е доставило градинска декорация за 2350 лв.

Фирма пък е изпрала и изгладила чаршафите на ЦДГ № 92 „Лозичка”. Перденца, килими, лаптопи, прахосмукачки, пасатор, кафемашина и месомелачка също са дарени за малчуганите в градините. Родителите са събирали пари и за легълца, шкафчета, дивани и играчки.

Детско-юношески футболен клуб „Национал” Подуяне е събрал 4930 лв. за изграждане на футболно игрище в ОДЗ „Ракета”.

Пари, хранителни продукти и дрехи пък са получили социалните заведения в столицата.

Само за първите седем месеца общината е получила 787 975 лв. като последното дарение е от 18 юли - 200 лв. за книги на 7-о СОУ „Свети Седмочисленици”.

Строителните фирми, които изграждат пътищата в столицата, също правят дарения на общината. Щедри се оказват от „Геотехмин”, които обновяват обредният дом в село Бусманци с 38 187 лв. Фирмата ремонтира и пътя до манастира „Мария Магдалина” в село Бухово. За същия път пари дава и „Трейс-София”. Тя е заделила 44 108 лв., а получател на парите е Столичният инспекторат. „Света София 2013” ДЗЗД пък е дала 25 бона за дограма, боядисване и ламарина на Централна минерална баня.

Столичната община създаде и Фонд за иновации в културата, средствата в който ще се събират чрез публично-частно партньорство. Целта е да се насърчат проекти на конкурсен принцип в сферата на културата. Досега в начинанието са се включили 7 фирми и 4 физически лица с дарения за първия публично-частен фонд в подкрепа на изкуството и културата, съобщи Светлана Ломева от Асоциация за развитие на София. До края на годината общината си е поставила за цел да събере 200 000 лв. Средствата, дарени от бизнеса, пък ще бъдат удвоени от Столична община. С тях ще се финансират проекти в сферата на съвременното изкуство и артистичните иновации. Крайният срок за подаване на документи е 23 септември.

Ограничението за финансиране на проектите на кандидатите физически лица е 2000 лв., а за юридически лица - 8000 лв. Целта е първите проекти да стартират от 1 ноември.