Даниел Митов: България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак

Служебният външен министър обвини Русия за дестабилизацията на Украйна

България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало, заяви служебният външен министър Даниел Митов, цитиран от БНР.

Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България, стана ясно от думите на Даниел Митов.

"Такива решения по въпроса не сме взимали, това се случва в момента. Ако има официално запитване, тогава ще трябва да обсъдим въпроса и да видим имаме ли такава възможност и как. Това ни касае пряко, ще имаме проблем с бежански поток. Кризата директно заплашва нашата национална сигурност."

Служебният външен министър обвини Русия за дестабилизацията на Украйна.

"Русия носи тежка отговорност за случващото се в Украйна и за дестабилизацията на Украйна, но също така е необходимо и Киев, когато обсъжда санкции и мерки срещу Русия, да ги координира със своите европейски партньори поради простата причина, че това може да създаде големи проблеми за нас."

По повод номинацията на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика Митов заяви, че тя не зависи само от правителството и намекна, че ако не стане, България ще иска икономически ресор.

Даниел Митов няма да сменя дипломати, разкрити като сътрудници на ДС, като постоянния секретар и други директори в Министерството, назначени от предшественика му Кристиян Вигенин.