Близнашки: Ваньо Танов е перфектен професионалист

Положението в „Митниците” е тежко, трябва опитен човек

"Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и й трябва опитен човек”.

Това заяви пред Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки на въпрос ще махне ли Танов или ще изчака той сам да се махне.

Служебният премиер трябваше да отговоря в реално време на въпроси, зададени от зрители онлайн. Поне пет души зададоха въпроса „Кой предложи Ваньо Танов”. „Предложението беше направено от министъра на финансите Румен Порожанов. Мисля, че той сам е взел решението”, заяви служебният премиер.

По думите му обвиненията срещу Танов са се оказали несъстоятелни, тъй като прокуратурата прекрати следствието относно записите между разговорите му с Бойко Борисов.

„Положението в Митниците е драматично, губим огромни средства. През месец юли миналата година са задържани 3.8 милиона къса цигари. Към днешна дата за тази година са само 800 хиляди, а потреблението не е намаляло. Държавният бюджет губи огромни средства и трябва да се действа без никакво отлагане. При други обстоятелства бих търсил нов човек, но няма време за губене”, обясни министър Близнашки.

Той допълни, че някой трябва да запретне ръкави и да свърши работата в най-кратки срокове.

„Това, което той прави през първите дни, ме удовлетворява. Надявам се, че това ще даде бързи резултати”, каза още служебният премиер.

Ще изградим ново отношение към властта, категоричен е служебният премиер.

„Искам да изведем професионалисти, които не са били активни в политиката досега. Трябват ни солидни фигури, които да станат образец на ново отношение към властта”, заяви проф. Георги Близнашки и допълни „Медиите ще ме нападат и аз не съм изненадан от това, защото нашето правителство дойде на власт след 1 година протести. Не съм изненадан, че има атаки, по-странно щеше да е ако ги нямаше”.

Премиерът е категоричен, че олигархията няма да се откаже от своите позиции лесно.

„Контактувам много интензивно с хората от протеста. В края на седмицата ще се срещна с Ранобудните студенти, „Протестна мрежа” и „Зелените”. Ясно е какво се случва в обществото и къде се купуват гласове. Трябва да се пресекат няколко тежки случая, които да са прецедент и да стреснат „брокерите на гласове”. Ще положим много големи усилия в тази посока”.

Според проф.Близнашки мощен фонд иска да се намеси по отношение на КТБ

"Разломът в отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев е разлом в недрата на олигархията. За да излязат от тази ситуация, те тръгнаха в различни посоки и се стигна до цялата драма и падането на правителството. Нещата са взаимно обвързани. Не смятам да заема ничия страна”, коментира той по отношение на конфликта между Пеевски и Василев.

"Ние като правителство много внимателно следим това, което се случва около КТБ, наблюдаваме действията и на Управителния съвет на БНБ. В тази фаза, не можем да се намесим, но готвим различни варианти за решение. Когато имаме пълна яснота, ще трябва да влезем и политическо решение”, заяви още премиерът.

"Днес приех представители на един много мощен фонд, който има желание да се намеси. Тези хора са готови да вложат и пари, така че ще приемем предложения от различни групи инвеститори, за да търсим изход от създалото се положение”, поясни Георги Близнашки.

В тази връзка на въпрос има ли пари в държавата, той отговори положително и обясни:
„Макроикономическите показатели са стабилни, но положението е изключително тежко и затова трябва да се стабилизират различните сфери на обществения живот, за да настъпи един обрат. Наблюдава се едно надценяване на приходите в бюджета, тенденцията е в обратна посока, ниска е събираемостта. Въпреки това смятам, че ще овладеем положението”.

По отношение на това дали ще бъде спрян проектът Южен поток”, премиерът коментира, че служебното правителство не трябва да вземе крайното решение по този въпрос.
„Продължаването на проекта трябва да стане в рамките на Европейски съюз, тъй като не сме единствените участници в него. Нуждаем се от допълнителен и задълбочен анализ. Ще привлечем български и международни експерти, за да намерим най-доброто решение”, допълни още той.