Захариева: Енергийният борд ще бъде гаранция за прозрачно взимане на решения в сектора

Вицепремиерът разпореди пълна проверка за плащанията от НЕК, заради съмнения за нарушения

Енергийният борд ще бъде гаранция за прозрачно взимане на решения в сектора. В момента се работи активно за структурирането на борда, който трябва да започне работа във възможно най-кратки срокове. Това каза на среща с представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. На нея присъства и министърът на икономиката  и енергетиката Васил Щонов.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектор „Енергетика“, кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от АМ „Хемус“ и състоянието на „Напоителни системи“.

Представителите на синдикатите изразиха своята тревога, че състоянието на сектор Енергетика е тревожно – нещо, за което те са предупреждавали без успех от дълго време насам. По думите на Екатерина Захариева основната задача на енергийния борд е именно да намери и предложи решения за стабилизиране на сектора при пълна прозрачност и с участието на всички заинтересовани страни.

„Бордът трябва да предприеме първите неотложни стъпки, с които да спасим сектора“, подчерта министър Захариева и допълни, че всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв.

Една от задачите на енергийния борд е да подготви промени в Закона за енергетиката, които да позволят ДКЕВР да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор.

Захариева бе категорична, че държавата трябва да е предвидима и стабилна, защото това е най-важният сигнал за спокойствие на бизнеса и привличането на външни инвестиции.

Синдикатите подкрепиха създаването на енергийния борд  като важна стъпка за стабилизиране на сектора и също посочиха нуждата от прозрачност .
От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма  „Автомагистрали Черно море“, която строи участък от АМ „Хемус“, но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците. 

Над 19 млн.лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към „Напоителни системи“ , което е причина за  социално напрежение.  Синдикатите алармираха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на  дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

В заключение вицепремиерът подчерта решимостта си да работи при пълна прозрачност и взимайки под внимание мнението на всички заинтересовани страни за постигане на ефективни и взаимноизгодни решения.