Миньорите настояват за по-висока цена за тон условно гориво

На днешния миньорски празник синдикатите предупредиха за тежък срив

Настояваме за стъпки в посока на увеличение на тон условно гориво, добивано в Източномаришкия басейн, съобщи в днешния професионален празник на миньорите и заетите във въгледобива Генчо Генчев, синдикален лидер на КТ “Подкрепа“ в Мини Марица Изток. 

Реалната цена на тон условно гориво е от порядъка на 119 лева при сегашна цена 77 лева. Синдикатите са подготвили официално становище, което ще представят пред служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Президентът на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев помоли служебния премиер Георги Близнашки да обърне сериозно внимание в енергетиката и по-специално във въгледобива, защото има сериозна опасност да се стигне до "много тежък срив".

Тренчев каза това пред участниците в тържественото събрание по повод Деня на миньора. Служебният премиер Георги Близнашки бе гост на събранието.

Тренчев съобщи по време на форума, че във въгледобива към момента 140 млн. лева се дължат само на мини "Марица изток". Към останалите мини сумата възлиза на близо 50 млн.лева, уточни пред журналисти Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа".

Ако не се вземат мерки, няма да може да бъдат изкопани необходимите въглища за централите, каза Тренчев.
Централите не плащат на мините, на централите не дава НЕК и кръгът се затваря, а на политиците е задължението да разкъсат този порочен кръг, допълни Тренчев.