Производителите, пострадали от руското ембарго, ще получат 25 млн.евро от ЕК

Новините

18-08-2014, 14:38

Снимка:

ssibg.org

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Обсъжда се и възможността да се организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.

25 млн. евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго, ще бъдат отпуснати от Европейската комисия, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Според говорителя на комисията- Роджър Уайт те ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар," за да се предотврати спад на цените“ и ще бъдат насочени към покриване на 50% от разходите по изтегляне от пазара на продукция най-вече за безплатно разпределение.

Освен изкупуването на продукти, които ще се раздават безплатно в детски и благотворителни учреждения, Еврокомисията обсъжда възможността да организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.

След като бъдат приети официално, което се очаква да стане до няколко седмици, мерките ще се прилагат със задна дата от днес, 18 август, и ще останат в сила до края на ноември, допълва Франс прес.

Очаква се от помощта да се възползват най-вече големи доставчици на нетрайни плодове и зеленчуци за Русия като Полша, Литва, Белгия и Холандия.