Започва Световното първенство по танго

Тази година Буенос Айрес приеме рекордно количество чуждестранни танцови двойки

В аржентинската столица днес започва Световното първенство по танго с участието на 648 двойки от 41 страни, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Турнирът по традиция се съпровожда с концерти, изложби, майсторски класове и панаири, на които могат да се закупят съответното облекло и обувки за страстния танц, книги и сувенири.

Тази година Буенос Айрес приеме рекордно количество чуждестранни танцови двойки. Много от тях ще започнат участието си направо на полуфиналите на конкурса. Те завоюваха това право, след като спечелиха турнирите, състояли се в 12 града по света с подкрепата на аржентинския организационен комитет на шампионата. Тази година към списъка на градовете бяха добавени Сеул, /Република Корея/, Мюнстер /Германия/, Париж /Франция/ и Лондон /Великобритания/.

"Преди да открием представителство на шампионата в чужбина, ние проучваме популярността на тангото в дадения град, броя и подготовката на танцьорите", съобщи министърът на културата на Аржентина Ернан Ломбарди. По неговите думи фактът, че тангото бе обявено за всеобщо достояние на човечеството, допринася за това танцовите турнири с всяка изминала година да се провеждат във все повече градове. Той отбеляза, че през 2015 г. към този списък ще се присъединят Йоханесбург /РЮА/ и Монреал /Канада/.

Световното в Буенос Айрес по традиция ще обхване две категории - салонно и сценично танго. Първото е издържано в стила на 40-те години, които се смятат за "златния век" на този танц. За него са характерни бавните премерени движения, включващи всички основни стъпки и фигури. Акцентът се поставя върху точността на изпълнението. Салонният стил се противопоставя на сценичния с виртуозната техника и зрелищни акробатични фигури.