Антиперспирантите могат да предизвикат още по-лоша миризма

Резултатите показват значими промени в микробиома при въвеждането или спирането на дезодоранти

Антиперспирантите, които използваме за да потискаме потта, могат да предизвикат още по-лоша миризма, като увеличат броя на виновните за тях бактерии, съобщи "Хъфингтън пост". Целта на антиперспирантите и дезодорантите е да променят микробиома, населяващ подмишниците ни. Те наистина водят до намаляване на бактериите, но съставът им се променя, като се увеличават именно произвеждащите лоша миризма актинобактерии.
В изследването на университета на Гент са участвали осем здрави жени и мъже на възраст от 23 до 29 години. Те е трябвало да не използват дезодоранти и антиперспиранти един месец, като преди и през този период учените са наблюдавали популацията в
подмишниците им.
Резултатите показват значими промени в микробиома при въвеждането или спирането на дезодоранти и антиперспиранти, като с антиперпирантите се увеличават миризливите бактерии. При дезодорантите този проблем е бил по-малък. Други учени обаче предупреждават, че обхватът на изследването е твърде малък за категорични изводи. Освен това миризма предизвикват не самите бактерии, а потта, а ролята на антиперспирантите е да я предотвратят.