Бум на кражби на земи в Ловешко заради евросубсидии

Законът не изисква съгласието на собствениците

Почти всички наследници на земеделски земи в Ловешко на практика вече нямат достъп до земите си, като продължават да бъдат собственици само по документи, съобщи Нова телевизия. Тези куриозни неуредици вече цяла година тревожат жителите на ловешките села Велчево и Драшкова поляна. Оттогава те не могат да обработват нивите си, защото техни съседи  са ги заградили с електропастир и на практика са си ги присвоили, без да питат собствениците им.
Един от потърпевшите от тази несправедливост е Владимир Станев, жител на Велчево. Неговият съселянин Марин Маринов е заграбил  около 1 200 декара от земите на Владимир, за които от 2007 е взел хиляди левове от евросубсидии. Хората не смеят да си търсят правата и така Марин може да прави, каквото си иска. Оправдава се, че имотите са запустели и че няма как да издири собствениците, за да им иска разрешение.
За съжаление, целият този абсурд се оказва законен, защото при кандидатстване за евросубсидии от Фонд „Земеделие” не изискват съгласие от собствениците. Разрешение е необходимо само в случай, че няколко човека подадат заявление за един и същ имот. Подобна е ситуацията и в съседното село Драшкова поляна.