Над 20 000 българи празнуват Деня на миньора

Животът

18-08-2014, 09:53

Снимка:

novini.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Това са именните дни през август

Празниците през август

Броят на установените минни находища у нас е близо 600

За повече от 20 000 българи днешния ден е професионален празник. 18-и август е избран по предложение на пернишките въглекопачи за ден на миньора.

България е държава с традиции и опит в добива и проучването на подземни богатства. По данни на Българската минно-геоложка камара, страната ни заема една от водещите позиции в европейския рудодобив и се нарежда на първо място по добив на мед и злато. Основната суровина, която се добива у нас, обаче са въглищата, пише bTV.

Броят на установените минни находища у нас е близо 600. Отрасълът се отличава с висока производителност на труда. Близо 24 000 души са заетите в добивната промишленост. През миналата година от бранша отчитат ръст в средната работна заплата.

Атанас Домозетски е миньор от 13 години. Започва в Ораново след като закриват ТКЗС-то в Ямбол, където работи. Казва, че гладът го е принудил да влезе под земята.

Работи 7 години и напуска, защото добил необходимия стаж. Но вдигат годините и е принуден отново да се върне под земята. „Със свито сърце, наистина с много свито сърце 2010-а отидох отново в мината, подадох си молбата и понеже ме познават там като добър работник, приеха ме на работа”, разказва Атанас.

Заплатата му е 340 лева. „Който не е влизал в мината, той не знае. Винаги има риск. Влизаш и не знаеш дали ще излезеш. Страшно си е и доста рисковано. Прекрасно е да се прибереш вкъщи и да прегърнеш съпругата си и да знаеш, че днес си се срещнал със смъртта”, казва Атанас.

Той е преживял десетки инциденти, но не иска да си спомня за тях. В навечерието на празника е щастлив, че има семейство и работа, и честити на колегите си в аванс.