Круизни туристи пръскат от 100 до 200 евро на брега

Тази година пасажерите на Юг са почти два пъти повече в сравнение с миналата година

Круизните кораби, които хвърлят котва в Бургас и Несебър, дават голям тласък на туризма в региона, признават туроператори. Тази година пасажерите на Юг са почти два пъти повече в сравнение с миналата година. До момента на бургаския порт са пристигнали 10 кораба. Най-големият - "Коста Делисиоза", това лято е хвърлил котва три пъти.

До края на октомври в морския град се очаква да пристигнат още 18 лайнера. Планираните круизи с дестинация Несебър пък са близо 60. В двата морски града до момента са пристигнали над 30 000 туристи. Половината от тях са се възползвали от възможността да слязат на брега. "Гостите, които идват с круизи, са доста платежоспособни и това е добре за туризма ни. Те са от цял свят, има американци, англичани, австралийци и японци.

Много им харесва България или поне местата, които успяват да видят за краткото време на брега", коментира Стойчо Димов, шеф на звено "Маркетинг" в пристанище Бургас, цитиран от standartnews.bg Средно между 100 и 200 евро оставя всеки турист от лайнерите, които пристигат на Юг. Обикновено плащат еднодневни екскурзии до Созопол, Несебър и странджанското село Бръшлян.

Някои използват свободното си време за шопинг по моловете. "Круизният туризъм е много важен за страната ни, въпреки че не е толкова масов. Той обаче дава възможност на пасажерите, които идват тук, да се запознаят с условията за туризъм у нас. Да речем, че 10% от тези хора харесат Черноморието и решат догодина да прекарат лятната си ваканция тук. Това е вторичен положителен ефект за черноморския туризъм в България", коментират туроператори.